Свет

"Глобал тајмс": Како је операција у Црвеном мору показала да САД Европу третирају као лакеја

Пукотине у црвеноморској алијанси између САД и Европе указују да Стари континент покушава да се отргне америчком утицају
"Глобал тајмс": Како је операција у Црвеном мору показала да САД Европу третирају као лакеја© Mass Communication Specialist 1st Class Ryan U. Kledzik/U.S. Navy via AP

Коментаришући то што се само дан након покретања операције САД и њених сателита "Просперити гардијан", чији је циљ да заштити Црвено море од хутских напада а ради очувања интереса Израела, Шпанија повукла из исте, уредништво "Глобал тајмса" констатовало је да, иако амерички савезници увек подржавају САД и деле њихов став, то не значи да ће неограничено подржавати помахнитале идеје Сједињених Држава које су у супротности с њиховим сопственим интересима.

Наиме, Шпанија се предомислила, Француска је рекла да ће њена операција у Црвеном мору остати под француском командом, док је Италија истакла да њена операција није део "Просперити гардијана".

Циљ Сједињених Држава које су покренуле црвеноморску алијансу, с једне стране, јесте тестирање савезника да ли деле иста уверења с њима о овом питању, док с друге стране Вашингтон користи мултилатералне дипломатске акције како би прикрио своју једнострану подршку Израелу, сматра уредништво.

С тим у вези, "могли смо да осетимо снажну жељу Вашингтона да контролише Европу и борбу Европе да контролише сопствену судбину. Искрено речено, САД Европу третирају као лакеја", констатује се у уводнику листа блиског Комунистичкој партији Кине.

"Европа је платила огромну цену за НАТО. Европа се нада да ће стећи стратешку независност, али није у стању да то учини. У контексту руско-украјинског сукоба у последње две године, САД су чврсто везале Европу за механизам савезништва САД. Европа можда неће желети да буде гадна као САД, али њене притужбе упућене Америци ће бити све бројније, тако да ће се разлике између САД и Европе увећати", рекао је стручњак за европске студије на Шангајском универзитету за међународне студије Гао Ђен за "Глобал тајмс".

Америчка операција "Просперити гардијан" разоткрила је своју срамоту, истиче лист, а Сједињене Државе су изгубиле кредибилитет и лидерство без обзира да ли се ради о тренутним сукобима у Појасу Газе, Украјини, или је пак реч о рату у Ираку или Авганистану. 

"Амерички савезници јасно виде да САД само изазивају невоље, али нису спремне да сносе последице. Уместо тога, дозвољавају својим савезницима да очисте неред. САД које су навикле да их прате сада се сусрећу с одбијањем", додао је кинески војни експерт Сунг Џунгпинг.

Избор Шпаније показује пукотине унутар трансатлантског савеза. САД ће морати да плате цену за свој егоизам и ароганцију, закључује "Глобал тајмс" и подсећа на изреку – праведна ствар ужива велику подршку, док неправедна ствар налази врло мало подршке.

image