Свет

Куртијев пасош јачи од Си Ђинпинговог? "Визагајд" објавио ранг листу најмоћнијих путних исправа

Портал из Индије дошао је до поприлично необичних, а на моменте и нетачних сазнања
Куртијев пасош јачи од Си Ђинпинговог? "Визагајд" објавио ранг листу најмоћнијих путних исправаwww.globallookpress.com © Martin Moxter/imageBROKER.com

Немачка има најмоћнији пасош на свету, а путна исправа Србије се налази на 67. месту, објављено је на листи портала "Визагајд", на којој се могу наћи и невероватни подаци попут оног да је пасош такозваног "Косова" јачи од кинеског, те да Румуни имају боље путне исправе од Американаца.

Грађани лажне државе "Косово", коју највећи део међународне заједнице није ни признао, према подацима са овог сајта могу без визе путовати у 52 земље, док им путне исправе уопште нису потребне кад иду у Црну Гору, Северну Македонију и Албанију. Гле чуда, али портал наводи да грађанима јужне српске покрајине пасош није потребан ни када се крећу по сопственој држави, односно ка централним деловима Србије.

За разлику од грађана "Косова", јадни Кинези немају ту "срећу" да их води Курти - тако да се оваквом слободом кретања могу похвалити у само 49 држава. Зато су они на 117. позицији листе, у односу на "напредну" Приштину која је на 98. месту.

Занимљиво је, међутим, како је "Визагајд" навео да Срби без визе могу у 109 земаља света, али је напоменуо да је у свих тих 109 земаља, за улазак неопходан пасош. На листи су, између осталих и Албанија, Црна Гора, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Турска – државе у које Срби већ годинама путују само са важећим личним картама. На порталу је, међутим, уредно наведено да Срби у своју јужну покрајину могу и без пасоша.

На листи најпожељнијих пасоша у 2023. коју је саставио "Номад Капиталист", косовска документа су, међутим, пролетос била најлошије су рангирана и у региону и Европи, па и на дну су светске лествице, на 175. месту. Са пасошем издатим у Приштини, како је тада пренето, без виза може да се путује само у 16 земаља, док 39 земаља носиоцима ових докумената визу издаје на граници.

На, дакле, поприлично спорној листи најмоћнијих пасоша на којој се налази 199 земаља и територија, друго место заузела је Шпанија, а треће Италија. У првих 10 се налазе и пасоши Сингапура, Француске, Холандије, Финске, Шведске, Данске и Мађарске.

Српска путна исправа се налази на 67. месту, а из региона иза ње су Црна Гора на 75. месту, Северна Македонија на 78., Албанија на 81. и Босна и Херцеговина на 82. месту. Много боље пласиране од Србије су, међутим, Хрватска и Словенија које се налазе на 25. односно 26. позицији листе најмоћнијих пасоша света.

Британски пасош је 29. по снази, док је амерички тек на 39 месту, далеко иза Хрвата, Румуна, Естонаца, Чеха, Пољака…

"Визагајд" за рангирање светских пасоша користи уникатну методологију ДСС (Дестинејшн сагнификанс скор) која сваком пасошу даје јединствену вредност, те две путне исправе из једне државе не могу бити исто рангиране.

Математика која стоји иза њиховог рангирања је поприлично компликована, али, међу елементима које "Визагајд" узима у обзир приликом рачунања ове вредности, између осталог су број држава у које је могуће путовање без виза, путовање уз електронску визу, број држава које издају визу по доласку, као и да ли је путовање одобрено електронски, или визе влада одобрава пре поласка.

Добијени ДСС додељује државама на основу политике уласка која се примењује на пасош, али и БДП-а, индекс моћи, индекса туризма и индекса хуманог развоја. 

image