Свет

"Бизнис инсајдер": Украјинска војска "агресивним" коришћењем уништава оружје

Изузетно интензивна употреба оружја, уз тешку доступност резервних делова, довела је до тога да се оно користи ван свих правила о одржавању и замени
"Бизнис инсајдер": Украјинска војска "агресивним" коришћењем уништава оружјеGetty © Photo by Jose Colon/Anadolu via Getty Images

Украјинска војска превише "интензивно" користи артиљерију, што значајно оштећује оружје, пише "Бизнис инсајдер".

"Много веће проблеме од недостатка граната направила је агресивна употреба муниције од стране украјинске војске", наводи се у чланку, те додаје да јака жеља украјинских војника да што чешће пуцају негативно утиче на стање артиљеријских система који захтевају сложено одржавање.

"Изузетно интензивна употреба овог оружја, уз тешку доступност резервних делова, довела је до тога да се оно користи ван свих правила о одржавању и замени", закључује се у листу.

И бивши амерички обавештајац Скот Ритер је упозорио на то да Оружане снаге Украјине неадекватно користе оружје. Конкретно, "спалиле" су цеви топова великог калибра М-777.

Огласио се и шеф Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов, у интервјуу париском листу "Либерасион", где је признао да Кијев нема довољно граната, те да је ситуација на фронту за Оружане снаге Украјине лоша, ипак не и критична.

image