Свет

Амерички сенатор: НАТО би требало да избаци чланице које не плаћају довољно

Грејем је додао да је "велики фан НАТО-а", али да чланице тог блока морају да плате својих два одсто
Амерички сенатор: НАТО би требало да избаци чланице које не плаћају довољноGetty © Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket

Амерички сенатор Линдзи Грејем предложио је избацивање из НАТО-а земаља чији буџет за одбрану не испуњава критеријуме потрошње блока, понављајући низ контроверзних изјава које је недавно дао бивши председник Доналд Трамп.

Чланице НАТО-а би требало да одвоје најмање два одсто свог БДП-а за потрошњу на одбрану коју, што, како наводи Грејем, не поштује 19 од 31 чланице.

Говорећи за Си-Би-Ес њуз, Грејем је рекао да се слаже са Трампом, који инсистира на томе да све НАТО чланице треба да плате "своје рачуне" ако не желе да им се ускрати војна заштита.

"Председник Трамп је у праву што од чланица НАТО-а захтева испуне своју обавезу од два одсто. Морамо то да претворимо у обавезу која нешто значи", рекао је сенатор и додао да жели "систем у којем, ако не платиш, онда те избаце".

Грејем је додао да је "велики фан НАТО-а", али да чланице тог блока морају да плате својих два одсто.

Трамп, који је тренутно води у трци за републиканску номинацију за  овогодишње председничке изборе, ватрени је критичар тог војног блока, називајући га "застарелим".

Прошле недеље Трамп је рекао да неће бранити "делинквентне" чланице НАТО-а и да ће чак "охрабрити" Русију да нападне државе које не троше довољно на одбрану.

image