Свет

САД предлажу резолуцију СБ УН за привремени прекид ватре у Гази и нападе на Рафу

У нацрту се оцењује да би офанзива на Рафу "имала озбиљне последице на регионални мир и безбедност"
САД предлажу резолуцију СБ УН за привремени прекид ватре у Гази и нападе на Рафу© AP Photo/Yuki Iwamura

Сједињене Америчке Државе предложиле су доношење резолуције Савета безбедности Уједињених Нација којом се позива на привременом прекид ватре између Израела и Хамаса и супротстављању великој израелској копненој офанзиви у Рафи и јужној Гази, судећи по тексту у који је Ројтерс данас имао увид.

Вашингтон до сада није био расположен за прекид ватре на седницама УН-а о рату између Израела и Хамаса, али амерички нацрт текста одражава језик којим се председник Џозеф Бајден наводно користио прошле недеље у телефонским разговорима са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом.

У нацрту америчке резолуције такође се наводи да би "под тренутним условима велика копнена офанзива на Рафу довела до даљег повређивања цивила и њиховог даљег расељавања, укључујући потенцијално и у суседне земље".

САД су током викенда саопштиле да ће ставити вето на резолуцију коју је предложио Алжир.

"Ми смо више пута изразили ту забринутост нашим колегама у Савету. Из тог разлога САД не подржава акцију о том нацрту резолуције. Ако се буде гласало како је у нацрту, она неће бити усвојена", рекла је америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд.

У нацрту се оцењује да би офанзива на Рафу "имала озбиљне последице на регионални мир и безбедност и да таква велика копнена офанзива не би требало да се изведе у тренутним условима".

Није познато време када ће се о том нацрту гласати 15 чланова Савета безбедности УН, мада је раније речено да би се о документу који је предложио Алжир могло гласати сутра.

image