Свет

"Политико": Запад на мукама - како спречити колапс украјинске војске сада приоритет

Поверење у оно што Украјина може да постигне, као и у америчког председника Џозефа Бајдена је на најнижем нивоу у последње две године
"Политико": Запад на мукама - како спречити колапс украјинске војске сада приоритет© Tanjug/Tobias Schwarz/Pool

Сједињене Америчке Државе и њихови европски савезници се боре да спрече колапс украјинских оружаних снага, усред неуспеха Кијева на бојном пољу, озбиљног недостатка муниције и кашњења америчке помоћи, пише "Политико", позивајући се на америчке конгресмене и стране званичнике.

"План, који је описан или представљен у интервјуу са осморицом америчких конгресмена и петорицом страних званичника је да се једноставно спречи распад украјинске војске", наводи се у чланку.

Сумирајући приватне разговоре који су одржани у оквиру Минхенске безбедносне конференције прошлог викенда, лист напомиње да се чини да је поверење у оно што Украјина може да постигне, као и у америчког председника Џозефа Бајдена на најнижем нивоу у последње две године.

Како се истиче, на безбедносној конференцији у Минхену, двостраначка група америчких конгресмена "уверавала је савезника за савезником" да ће Представнички дом ипак одобрити помоћ Кијеву, а један број чланова америчког Конгреса чека усвајање новог финансијског пакета већ у марту.

Истовремено, конгресмени који настављају да се залажу за нове испоруке оружја Кијеву страхују од мешања бившег америчког председника Доналда Трампа, који би могао да омете њихове планове да добију нова финансијска средства.

Потпредседница САД Камала Харис признала је у Минхену да Вашингтон нема "план Б" у случају да Представнички дом не усвоји нацрт закона о додатном финансирању у сврхе националне безбедности, укључујући помоћ Украјини и нагласила да "постоји само план А".

"САД желе да се фотографишу са срећним савезницима који раде заједно. Али без праве америчке подршке, без лидерства, то ће бити веома тешко", изјавио је званичник НАТО-а, којег цитира лист, описавши на тај начин састанак у Минхену.

Осим тога, према речима једног од представника Врховне раде Украјине, Кијев је забринут због тога што САД не шаљу више муниције, укључујући пројектиле дугог домета, и не подстичу своје савезнике на сличне одлуке.

image