Свет

Мађарска неће гласати за ограничење цена руске нафте и гаса

Предлог Брисела о ограничењу цена нафте и гаса погоршава енергетску кризу у ЕУ и угрожава енергетску безбедност Мађарске
Мађарска неће гласати за ограничење цена руске нафте и гасаwww.globallookpress.com © Attila Volgyi/XinHua

Будимпешта неће подржати предлог Европске комисије о ограничењу цена нафте и гаса, јер би то угрозило њену енергетску безбедност, поручио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

"У Бриселу ће се одржати ванредни састанак Енергетског савета ЕУ, а на дневном реду ће бити низ питања око европске енергетске кризе. Нажалост, предлози Брисела погоршавају кризу, а не решавају је. Нећемо се сложити ни о једној иницијативи која би угрозила сигурност снабдевања Мађарске енергентима“, поручио је Сијарто.

Такође је навео да би иницијативе Комисије могле да буду штетне за Европу јер би ограничиле количине нафте и гаса на енергетском тржишту, што би заузврат могло довести до даљег повећања цена.

Мађарски званичници су више пута говорили да је идеја о увођењу ограничења цена гаса политички мотивисана и да ће изазвати дефиците на енергетском тржишту.

Министри енергетике ЕУ данас ће покушати да постигну договор о горњој граници цене руске нафте и о ограничењу цена гаса. Унија, која је већ под притиском економске кризе, жестоко јеподељена по оба питања.

image
VV inauguration
banner