Свет

Укратко 20. фебруар: Шојгу поднео извештај о ослобађању Авдејевке, суђење Асанжу у Лондону

"Ер Србија" прекинула је сарадњу са грчком авио-компанијом чији је авион принудно слетео у Београд након оштећења; Американци поново уложили вето на резолуцију о прекиду ватре у Гази
Укратко 20. фебруар: Шојгу поднео извештај о ослобађању Авдејевке, суђење Асанжу у Лондону© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla
  • Председник Русије Владимир Путин састао се са министром одбране Сергејом Шојгуом који му је поднео детаљан извештај о дејствима руске војске у граду Авдејевки који је руска војска ослободила 17. фебруара. Руски министар одбране је потврдио да је ослобођен још један град у херсонском правцу: Кринки.

  • Оснивач Викиликса Џулијан Асанж требало је да се нађе пред судом у Лондону, што је, како се сматра, његова последња правна битка и прилика да се спречи изручење у САД где је оптужен за шпијунажу. Асанжови адвокати рекли су да се он не осећа добро и да зато није у судници. Они су упозорили да би екстрадикцијом оснивача Викиликса у САД било прекршено више закона и споразума, али и изнели тврдње да је ЦИА покушала да убије Асанжа док је боравио у амбасади Еквадора у британској престоници.

  • Намеравамо да водимо независну политику и нећемо се придружити антируским санкцијама, упркос колосалном притиску Запада, изјавио је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за ТАСС.

  • Сједињене Америчке Државе поново су уложиле вето на предложену резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о моменталном прекиду ватре у Појасу Газе, трећи пут од почетка сукоба 7. октобра. Од 15 чланица СБ, 13 је гласало "за", док је Велика Британија била уздржана.

  • "Ер Србија" прекида сарадњу са грчком авио-компанијом "Маратон ерлајнз", чији је авион 18. фебруара био оштећен приликом полетања из Београда за Дизелдорф, саопштила је национална авио-компанија. Надлежни органи спроводе истрагу о овом догађају, а сопствену истрагу воде и ваздухопловне власти Грчке.

  • Подршка Србији око територијалног интегритета "један је од најважнијих политичких ставова Русије као сталне чланице Савета безбедности", рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко на прослави националног руског празника Дана бранилаца отаџбине у руској амбасади.

  • Сједињене Америчке Државе разматрају увођење санкција кинеским компанијама за које верују да помажу Русији, преноси Си-Ен-Би-Си и додаје да је то прво директно "упирање прстом" у Пекинг од почетка сукоба у Украјини.

  • Председник Републике Српске Милорад Додик стигао је у Казањ, у који је допутовао након дводневне посете Белорусији. На аеродрому га је дочекао шеф Федералне антимонополске службе Републике Татарстан Ајрат Шафигулин.

  • Епидемиолошка ситуација у Београду је неповољна: закључно са данашњим даном има шест потврђених случајева оболелих од морбила, а од почетка епидемије 850 оболелих од великог кашља, рекла је епидемиолог Градског завода за јавно здравље у Београду др Ивана Беговић Лазаревић.

  • Савет Европске уније одобрио је продужење санкција Русији које су последица сукоба у Украјини до 24. фебруара 2025, објавио је званични лист ЕУ.
  • Имовина предузећа "Денјуб риверсајд" у стечају понуђена је на продају, а најважнији део те имовине је београдски хотел "Југославија". Како је наведено на сајту Агенције за лиценцирање стечајних управника, "Денјуб риверсајд" продаје се по почетној цени од 3,17 милијарди динара (око 27 милиона евра).

  • Министар туризма и омладине Хусеин Мемић и министар информисања и
    телекомуникација Михаило Јовановић потписали су Споразум о пословној сарадњи два министарства у циљу израде софтверског решења "Е-ваучер", који ће омогућити да се целокупна шема доделе ваучера реализује електронским путем.

  • Бивши руски пилот Максим Кузминов, који је прошле године украо транспортни војни хеликоптер Ми-8 и њиме одлетео, односно пребегао у Украјину пронађен је мртав, преноси шпанска новинска агенција ЕФЕ, позивајући се на изворе упознате са истрагом. Из Кремља су навели да Москва не располаже информацијама о смрти Кузминова. 
image