Србија и Балкан

Вучић: Пријатељ се у невољи познаје, нећемо уводити санкције Русији

Руски народ је пријатељски настројен према нама и било би неправедно то учинити, казао је председник Србије
Вучић: Пријатељ се у невољи познаје, нећемо уводити санкције Русији© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Намеравамо да водимо независну политику и нећемо се придружити антируским санкцијама, упркос колосалном притиску Запада, изјавио је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за ТАСС.

"Када је почео сукоб у Украјини, рекао сам да не знам како ће се догађаји развијати. И онда смо на државном нивоу одлучили да осудимо сукоб, као и сви остали, али смо рекли да је наш став да не уводимо санкције Русији. Рекао сам то тада јер ми сами знамо како је када вам се уведу санкције. Руски народ је пријатељски настројен према нама и било би неправедно то учинити", казао је Вучић.

Председник Србије је додао да су прошле тачно две године од почетка Специјалне војне операције, а да је Србија једина земља у Европи која није увела никакве санкције.

"Али рекао сам Србима да то не могу да гарантујем јер нисам знао какав ће бити притисак у будућности. Нисам желео да будем херој један, два или три дана, а онда да променим одлуку. Али оно што ја кажем је: не знам, а када кажем да не знам, онда је моја реч вреднија од било чијег чврстог обећања", навео је Вучић.

Пријатељ се у невољи познаје

Председник Србије, одговарајући на питање о природи пријатељства и братства руског и српског народа, као пример навео пословицу "Пријатељ се познаје у невољи".

"У нашој земљи, као председник, увек морам да имам рационалан и прагматичан приступ, али се људско достојанство и људска природа најбоље цене у тешким временима. У српском и руском, као и у свим англосаксонским, германским језицима постоји пословица која каже да се прави пријатељ у невољи познаје. Лако је бити пријатељ у лаким тренуцима. Да останеш пријатељ, да останеш искрен када је тешко, у таквим тренуцима показујеш своје право лице", оценио је Вучић.

Вучић је нагласио да мисли да је Србија, као мала земља, више него фер према руској држави и руском народу.

Како је додао, Русија има много пријатеља у европским земљама и сви су увели санкције Русији.

"Неко ће вам рећи да их је увела централна власт и да су против тога, неко ће рећи да смо вам увели санкције, али помажемо у другим стварима. Једина земља која није увела санкције је мала Србија", нагласио је Вучић и додао да су на сваком догађају на међународном нивоу где је присутан српски лидер "главна тема санкције Русији".

Вучић је додао да ће његов одговор и даље бити да ће се трудити да брани позицију Србије што је дуже могуће.

"Ми се не бијемо у прса или нешто слично, али као што видите мој одговор ће бити и даље да ћемо се трудити да бранимо своју позицију што је дуже могуће. То смо успели две године. Да ли ћемо то наставити да радимо, не знам, али се надам", истакао је.

Минхенска безбедносна конференција више нема за циљ постизање мира

Вучић је додао да је Минхенска безбедносна конференција, која је одржана 16. и 18. фебруара, показала да међународни актери више не раде на миру. 

"Ја представљам малу земљу и немам право да се мешам у послове великих и, за разлику од већине лидера, председника и премијера, знам да наше мишљење није много важно, али се понекад разликује од других, па самим тим је приметно. Много пута сам био на Минхенској конференцији. Мислим да је важно видети и чути пре свега како западни свет размишља, а и саслушати различита мишљења и научити нешто", навео је.

Вучић је нагласио да овог пута није било довољно закључака "који би омогућили проналажење иновативних и инвентивних решења за мир".

Према његовим речима, реч "мир" је постала невољена и нежељена реч у целом свету. Он је упоредио образац понашања учесника конференције на догађају са "навијачима фудбала".

"Свакако ће се појавити нова архитектура светске политике, и биће много промена, и биће веома другачија од онога што је била раније. Мало смо се навикавали на ово, али једино што могу да кажем је да увек морамо бранити своју слободу, право на сопствено размишљање, самостално одлучивање и одлучивање у складу са интересима нашег народа", поручио је.

Председник Србије пожелео је на крају братском народу Русије стабилност и успех у одржавању председничких избора.

"Ускоро ће бити избори у Руској Федерацији. Желим вам успешне изборе и желим руском братском и пријатељском народу мир, стабилност, безбедност, а такође вам желим успех и надам се да ћемо имати прилику и чешће да се виђамо и лакше него у претходне две године", закључио је српски председник.

image