Свет

Вашингтон прети: Санкције за Кину због помоћи Русији

Кина има много више да изгуби од Русије, сматрају у Вашингтону
Вашингтон прети: Санкције за Кину због помоћи РусијиGetty © VCG / Contributor

Сједињене Америчке Државе разматрају увођење санкција кинеским компанијама за које верују да помажу Русији, преноси Си-Ен-Би-Си и додаје да је то прво директно "упирање прстом" у Пекинг од почетка сукоба у Украјини.

Демократски сенатор Џералд Коноли, члан Комитета за спољне послове америчког Представничког дома, рекао је да су конгресмени почели да разматрају санкције након што је Европска унија предложила сличне мере.

"Кина мора да схвати да исте врсте санкција које почињу да се примењују у Русији и утичу на руску продуктивност, економске перформансе и квалитет живота, такође могу бити примењене на Кину", рекао је он. "И искрено, Кина има много више да изгуби од Русије".

Санкције САД, наводи амерички Си-Ен-Би-Си, могле би озбиљно да нашкоде кинеској економији која се опоравља од пандемије и турбуленција у сектору некретнина. Али такав корак би такође могао да нашкоди Сједињеним Државама, с обзиром на међузависност земаља у трговини.

Коноли је навео да се нада да ће сама "претња" Кини бити довољна да Пекинг промени свој став. "Ако би се на Кину примениле широке санкције, то би заиста погодило. А њихов економски учинак тренутно је већ слаб. Зато се надам да ће Кина пажљиво израчунати да их чекају последице због подршке руском насиљу и изопачености у Украјини", рекао је сенатор.

image