Свет

ЕУ продужила санкције Русији

Досад уведених 12 пакета санкција Руској Федерацији није нанело штету тамошњој економији, али је изазвало велику кризу у земљама Старог континента
ЕУ продужила санкције Русијиwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Савет Европске уније одобрио је продужење санкција Русији које су последица сукоба у Украјини до 24. фебруара 2025, објавио је званични лист ЕУ.

"Одлука (о продужењу рестриктивних мера) важиће до 24. фебруара 2025. године", наведено је на сајту Уније, као и то да мера ступа на снагу пошто је објављена.

Сједињене Државе и Европска унија почеле су да уводе санкције Руској Федерацији од анексије Крима 2014, што се најпре односило на забрану путовања и замрзавање имовине појединих званичника а потом се ширило на пословање руских компанија, а обухватило је и искључивање РФ из Г8 и Савета Европе.

Нови економски притисак је почео од руске Специјалне војне операције у Украјини 2022. Колективни запад је досад увео 12 пакета санкција РФ, пре свега на (јефтине) руске енергенте, што је за сада задало велику штету најпре Немачкој, раније највећој индустрији Европе, а потом и осталим државама Старог континента, док се Русија окренула другим тржиштима.

У припреми је 13. пакет санкција, што је шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто оценио као "наставак европске пропале стратегије".

image