Свет

Деца пуно коштају: За Британце родитељство равно "финансијском самоубиству"

Истраживање је открило да је више од половине мајки (52,5%) које су имале абортус навело трошкове неге детета као примарни разлог за прекид трудноће
Деца пуно коштају: За Британце родитељство равно "финансијском самоубиству"Getty © Chris J Ratcliffe

Имати дете у Енглеској постало је "финансијско самоубиство" за многе породице, јер неприхватљиви трошкови бриге о деци терају родитеље у дугове или чак абортусе, наводи се у извештају једне активистичке групе.  

Око 46 одсто родитеља у Енглеској са дететом млађим од пет година каже да су упали у дугове или да су морали да троше уштеђевину да би финансирали бригу о деци – што је повећање од 30 одсто у односу на прошлу годину, показало је истраживање.  

Свака трећа мајка није била у могућности да се врати на посао са пуним радним временом због трошкова бриге о деци, док је око 70% мајки признало да "након што плате бригу о деци, нема финансијског смисла" да раде.   

Истраживање је такође открило да је више од половине мајки (52,5%) које су имале абортус навело трошкове неге детета као примарни разлог за прекид трудноће.  

"Не само да имамо кризу трошкова живота, већ имамо кризу трошкова рада која несразмерно утиче на мајке. Многи родитељи у Енглеској који желе да имају више деце једноставно то не могу приуштити", рекла је активисткиња Џоели Брирли.  

Просечна цена слања детета млађег од две године у вртић са пуним радним временом у Енглеској сада кошта скоро 270 фунти (342 долара) недељно, или више од 14.000 фунти (17.728 долара) годишње, показују подаци на владиној веб страници "Мани хелпер".

"Бити родитељ је довољно тешко, али када имати више деце значи жртвовати свој приход, рађање изгледа као финансијско самоубиство. Ако не будемо опрезни, постати родитељ ће бити луксуз, а привреда не може себи да приушти да плати ту цену", тврди Брирли.

До истраживања долази пошто је влада обећала да ће смањити трошкове бриге о деци почевши од априла. Међутим, око 90 одсто анкетираних не верује обећањима владе.

Студија представљала је узорак од 5.870 испитаника који су насумично одабрани из групе од 35.800 који су учествовали у анкети.

image