Свет

Немачки посланик: Ко се петља с Русијом завршиће као Наполеон или Хитлер

Политичар из редова Алтернативе за Немачку тврди да Шолц мора да се састане и разговара с Путином
Немачки посланик: Ко се петља с Русијом завршиће као Наполеон или Хитлер© Marco Rauch/picture alliance via Getty Images)

Свако ко се петља са Русијом завршиће или као Наполеон или као Хитлер, уверава немачки посланик Матијас Мосдорф, члан Алтернативе за Немачку.

"Можда би то требало рећи врло јасно. Десет година рата у Украјини нас је научило да ће свако ко се петља са Русијом завршити као Наполеон 1812. или, још горе, као нацистички вођа Адолф Хитлер 1945. године", рекао је он.

Политичар је истакао да би тога сви требало да се сете, посебно док трају разговори о испоруци ракета великог домета "таурус" Украјини.

Он је подсетио и на члан 2  Уговора "Два плус четири", који су 1990. године потписале Савезна Република Немачка и Немачка Демократска Република и који је отворио пут поновном уједињењу земље. Према одредби тог пакта, Немачка се обавезала да ће "само мир произаћи са немачког тла".

Моосдорф је у свом говору поновио да "у последње две године практично није било политичких или дипломатских напора" да се оконча сукоб  у Украјини. 

Према његовом мишљењу, немачки канцелар Олаф Шолц "мора да се састане и разговара" са руским председником Владимиром Путином да би се пронашло решење за кризу. Осим тога, изразио је жаљење што руска делегација није позвана да учествује на Минхенској безбедносној конференцији.

image