Свет

Брнабић: Хвала лекарима што су од КБЦ Земун направили симбол бриге и сигурности

У знак признања за дела хришћанске љубави и рад на развоју здравства, просвете и науке, Свети архијерејски синод Српске православне цркве доделио је КБЦ Земун Орден Светог Саве другог степена
Брнабић: Хвала лекарима што су од КБЦ Земун направили симбол бриге и сигурности© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, поводом обележавања 240 година постојања Клиничко болничког центра Земун, да је неизмерно захвална лекарима што су својим несебичним радом од те установе направили симбол здравствене бриге и сигурности за наше грађане.

Брнабић је том приликом подсетила да је Влада Србије за последњих шест година уложила укупно 853,8 милиона динара како би били побољшани и модернизовани услови рада и лечења у тој здравственој установи.

"Ја посебно данас желим да истакнем захвалност за херојски напор који је уложен током пандемије ковида 19 у овој установи. Ваши лекари, медицинске сестре, техничари и сви остали запослени борили су се за сваки живот пружајући негу и подршку пацијентима у најтежим тренуцима за њих, њихове породице и нашу земљу", истакла је Брнабић.

Грујичић: Ту смо да подржимо, унапредимо и пренесемо знање

Министарка здравља Даница Грујичић рекла је да историја памти да је доласком младог хирурга Војислава Суботића и претварањем болничке кухиње у операциону салу, Земунска болница кренула у ново доба медицине.

"Данас када КБЦ Земун поседује 12 операционих сала, добро је сетити се болничке кухиње са почетка њихове приче, из које је кренуо доктор Суботић, јер јубилеји попут овога треба да нас подсете да од нас ништа не почиње, нити се са нама завршава. Ми смо ту да одржимо, унапредимо и предамо даље знање, умеће, способности и таленте на добробит свих наших пацијената", навела је Грујичић.

Директор КБЦ Земун Драгош Стојановић изјавио је да је обележавање 240 година постојања установе обавеза деликатног наслеђа које морамо да чувамо и негујемо.

"Треба сви да схватимо колико је у 240 година прошло болесних људи кроз ову установу, тражећи и налазећи лек за своје болести, добру негу, топлу људску реч и помоћ у тешким тренуцима", казао је Стојановић.

КБЦ Земун додељен Орден Светог Саве другог степена

У знак признања за дела хришћанске љубави и рад на развоју здравства, просвете и науке, Свети архијерејски синод Српске православне цркве доделио је КБЦ Земун Орден Светог Саве другог степена.

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије рекао је да је одличје додељено јер је за Цркву КБЦ свето место.

"Ово одличје смо доделили најпре због тога што сви који су 240 година радили и данас раде - служе животу. А онда паралелно с тим испуњавају заповест Христову о љубави према ближњем читавим својим бићем", истакао је патријарх.

Земунска болница, данашњи Клиничко болнички центар Земун, основана је 1784. године и најстарија је болница у Србији.

Рендген апарат набављен је већ 1901. године, само једну годину пошто је додељена Нобелова награда за откриће икс зрака.

Под називом Клиничко болнички центар Земун болница делује од 31. децембра 1983. године.

image