Србија и Балкан

Здравствени радници из Грачанице протестовали због забране динара

Одлука Приштине погађа пацијенте и све грађане, указали су лекари

Више стотина здравствених радника са централног Косова протестовало је у Грачаници, у знак протеста што је одлуком приштинске централне банке од 1. фебруара онемогућен промет динарима на Косову и Метохији.

Одлука владе у Приштини о забрани употребе динара на Косову и Метохији погађа све установе које у јужној српској покрајини финансира Република Србија, посебно здравствене, а угрожен рад здравствених установа директан је ударац на грађане, речено је на протестном скупу.

"Ми се не бавимо никаквим илегалним активностима већ здравствену помоћ указујемо свим пацијентима без разлике по националној припадности, што је наш императив и никога нисмо оставили без помоћи. Одлука Приштине да забрани употребу динара не погађа само нас већ и наше пацијенте и све грађане", рекао је доктор Дома здравља у Грачници Далибор Стојановић.

Нагласивши да одлука Приштине о забрани употребе динара доводи у опасност егзистенцију и опстанак Срба на овим просторима докторка Зорица Јованић је апеловала на разум и позвала међународну заједницу да реагује.

"Ово је суптилна игра великих и ми не можемо ништа, али хајде да седнемо и да се договоримо шта треба да урадимо једни другима како бисмо наставили да живимо у миру", рекла је Јованић.

Радници домова здравља и амбуланти али и болница у Грачаници и Лапљем Селу покушали су и данас пре подне да на банкомату испред Поште у том месту да подигну своје плате, али новца поново није било.

image