Свет

Сијарто јасно поручио: Мађарска је против слања трупа и оружја у Украјину

Рат се не сме продубљивати и ширити, већ окончати, рекао је шеф мађарске дипломатије
Сијарто јасно поручио: Мађарска је против слања трупа и оружја у УкрајинуGetty © Horacio Villalobos#Corbis/Corbis

Мађарска је одлучно против слања војног особља и оружја у Украјину. Сматрамо да сукоб не треба продубљивати, већ окончати, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Чули смо вести о јучерашњем састанку у Паризу. Став Мађарске је јасан и чврст: нисмо спремни да пошаљемо ни оружје, ни војнике у Украјину. Рат се не сме продубљивати и ширити, већ окончати", написао је Сијарто на Фејсбуку.

Раније је француски председник Емануел Макрон рекао да се ЕУ сложила да створи "девету коалицију за дубоке ударе" – снабдевајући Украјину ракетама средњег и дугог домета. 

Он је такође рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да "победи у овом рату" и истакао да су лидери западних земаља разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али да још није постигнут консензус.

Након Макрона, огласио се француски премијер Габријел Атал, који такође није искључио слање војске у Украјину и додао да Париз "неће моћи да се помири" са победом Русије.

Коментаришући изјаву председника Француске Емануела Макрона да није искључено да Запад неће слати трупе у Украјину, премијер Грчке Киријакос Мицотакис је рекао да за његову земљу та опција не постоји.

"За Грчку нема говора о слању европских снага или снага НАТО-а у Украјину", изјавио је Мицотакис после конференције европских лидера у Паризу, али и истакао да је то став "већине његових колега".

Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је да је разочаран састанком у Паризу о Украјини јер није било ни једне речи о миру.

Фицо, који је више пута говорио о потреби преговора, рекао је да је атмосфера на састанку "била војна", као и да већ постоје земље које су спремне да пошаљу своје војнике у Украјину.

image