Свет

Зеленски у Саудијској Арабији: Са Мухамедом бин Салманом разговарао о украјинској "формули мира"

Ценимо посвећеност његовог краљевског височанства обнављању истинског мира и захвални смо на његовим саветима и подршци, навео је Зеленски
Зеленски у Саудијској Арабији: Са Мухамедом бин Салманом разговарао о украјинској "формули мира"© Tanjug/Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP

Украјински председник Владимир Зеленски саопштио је данас да је са саудијским принцем Мухамедом бин Салманом разговарао о "формули мира" за сукоб у Украјини.

"Имао сам смислен и искрен разговор са његовим краљевским височанством, престолонаследником Мухамедом бин Салманом. Разговарали смо о тачкама формуле мира и напретку који се може постићи у њиховој примени", написао је Зеленски на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да руководство Саудијске Арабије може да помогне у проналажењу "правичних решења".

"Ценимо посвећеност његовог краљевског височанства обнављању истинског мира и захвални смо на његовим саветима и подршци", навео је Зеленски.

Украјински председник је додао да је са саудијским званичником разговарао и о припреми за Глобални самит мира у Швајцарској који ће бити одржан касније ове године.

"Разговарали смо о суштини самита и корацима који се могу предузети за враћање истинске безбедности Украјини, Европи и глобалној заједници нација", написао је Зеленски.

Поред тога, украјински председник је са Бин Салманом разговарао и о потенцијалном развоју економске и технолошке сарадње две земље.

Руско Министарство спољних послова одбацује "формулу мира Зеленског", истичући да је предлог апсолутно неостварив – захтева обнављање територијалног интегритета Украјине, да јој се дају гаранције безбедности и да се формира специјални трибунал за истрагу "ратних злочина" који се приписују Русији.

Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да, ако Кијев заиста жели преговоре, нису му потребни никакви велики, театрални поступци, већ само да укине закон о забрани преговора.

image