Србија и Балкан

Једина борба која има смисла: Може ли Србија дати породицама са више деце посебан статус као Русија

РТ Балкан истражује које би методе помогле породицама да се одлуче на рађање више беба, тј. учиниле да Србија постоји и за сто година
Једина борба која има смисла: Може ли Србија дати породицама са више деце посебан статус као РусијаGetty © Sean Gallup

Да ли Србија има снаге да, по угледу на Руску Федерацију, породицама са троје и више деце да посебан статус и сертификат који им пружа различите привилегије у виду социјалних давања, пензионих и пореских олакшица, радног права, јефтинијег становања, школовања итд.

Наиме, председник Русије Владимир Путин посебним указом одредио је да ће 2024. бити Година породице, уз образложење да је већи наталитет национални приоритет.

Сличне пронаталне политике креиране су и из Београда, а последња у низу коју је представио шеф државе Александар Вучић, "Скок у будућност – Србија ЕКСПО 2027" за период од 2024. до 2027. године, јесте већа помоћ за родитеље од маја или јуна ове године – за прво дете више од пола милиона динара, за друго 600.000 динара, а за треће и четврто још више.

Познато је да Влада Србије води битку на три главна фронта и у оквиру три стратегије: за репродуктивно здравље, подстицаје рађања и достојанственог старења. Влада је донела и одређене мере: од директних субвенција за породице са децом, увећаних родитељских додатака за прво, друго, треће и четврто дете, субвенције од 20.000 евра за куповину прве некретнине за мајке, финансијске подршке мамама предузетницама, преко повећања броја места у вртићима, неограниченог броја покушаја вантелесне оплодње, до јачања регионалних центара у циљу спречавања унутрашњих миграција и друго.

РТ Балкан истражује које методе би поспешиле породице без деце или с једним до два детета, да се одлуче на рађање више беба, тј. учиниле да Србија постоји и за сто година.

Према подацима из Пописа становништва из 2022. године, у Републици Србији има укупно 1.311.712 породица с децом, односно 69 одсто од укупно 1.904.314 породица.

"Најзаступљеније су породице са једним дететом (54,3 одсто), следе породице с двоје деце (36,1 одсто), затим породице с троје деце (7,8 одсто), док је удео породица са четворо и више деце мањи од 2 одсто", наводи се на сајту РЗС-а.

Владица Гавриловић из Удружења "Покрет за децу", и сам отац троје малишана, за РТ Балкан каже да је према стратегији потребно да се број породица с троје деце повећа чак шест пута.

"Велике породице су битне због демографске структуре становништва, односно питања да ли ће Србија постојати за један век или неће. Према националној стратегији за подстицај рађања из 2009. године још је наведено да би требало забележити скок, тако да породица с троје деце буде 45 одсто, с двоје деце 44 одсто и са једним 11 одсто", објашњава он и додаје да породицама са више деце треба указати поштовање и охрабрити их, како би осетили да су пожељан модел за друштво.

Предлог са којим је пред ресорно министарство изашла родитељска удружења и синдикати рада јесте да се такве мајке награде са превременим одласком у пензију, са 15 година радног стажа и после 55 године старости. Иницијални предлог не подразумева да би се пензија повећавала са сваким следећим рођеним дететом, али се инсистирало да износ националне пензије буде у висини просечне зараде.

Према постојећем Закону о пензијско-инвалидском осигурању, мајка троје и више деце не добија националну пензију, али јој се зарачунава посебан стаж.

"Новчана средства јесу вид социјалних давања, веома важан фактор, али не и пресудни. Поред тога, треба увести помагање у покретању бизниса, куповини сеоских домаћинства, умањење рачуна, неплаћање школског прибора, школских стипендија, бесплатног превоза, привилегија за пето дете итд. Најпозитивније су мајке одреаговале на ранији одлазак у пензију, то би их највише обрадовало јер оне имају два радна века, на послу и код куће. То је три рођендана више, три родитељска састанка, три температуре, богиња, колико је то опраног веша, итд. То је озбиљан труд – родити и извести децу на прави пут", истиче наш саговорник.

Наглашава да кад оперски певачи, балетани, порески инспектори и рудари имају право на бенефицирани радни стаж, зашто не би и мајке са више деце.

Драган Тодорић из Савеза самосталних синдиката Београда каже да се по том питању тренутно ништа не дешава.

"С обзиром на то да се знало да ће избори бити расписани за децембар, Министарство за бригу о породици је примило наш предлог, имали смо један састанак на коме смо се сложили да су то добре мере за које су потребни време и новац, али се начелно ништа није догодило. На агенди Владе Србије то још увек није тема број један. Брине се о финансијским давањима, то не може да се оспори на било који начин, али то није довољно. Приоритет треба да буде усклађивање рада и родитељства, а с тим у вези, наш предлог је да се скрати радно време на шест сати, или уведе четвородневна радна недеље за мајке. То би поправило квалитет живота и функционисање породица са више деце, зато ћемо ми наставити да вршимо притисак после формирања Влада", поручио је синдикалац.

Бивши министар за бригу о породици Ратко Дмитровић за РТ Балкан понавља да је новац важан у борби против беле куге и против демографског суноврата, али није пресудан.

"Најтежа демографска ситуација у савременом свету је у најбогатијим земљама. Јужна Кореја, светска економска сила, уложила је у једном десетогодишњем периоду 100 милијарди долара у поправљање демографске слике. Резултат? Нула. На почетку су имали мали помак, а онда су се вратили на старо. Такође и најбогатије земље ЕУ одвајају милијарде, уводе стимулативне мере, имају висок стандард а стопа фертилитета им је иста, као на пример у Србији. Сви смо у Европи око 1,5 до 1,8 (Француска), а проста репродукција је на 2,1. У споменутој Ј. Кореји та стопа је 0,7. Кореја нестаје муњевитом брзином", закључује Дмитровић.

Каже да су два разлога за то.

"Први је нови систем вредности савременог човека, у којем деца одавно нису наше највеће богатство. Сада су то материјална добра, брендови, путовања. Други је метрополизација. Демографска слика не може да се поправи у градовима, посебно не у великим градовима. Тамо се руши", подвукао је бивши министар.

image
VV inauguration
banner