Свет

Судија у Илиноису забранила Трампу да учествује на републиканским предизборима

Очекује се да Трампов тим уложи званичну жалбу на ту пресуду, тако да би коначну одлуку требало да донесе Врховни суд
Судија у Илиноису забранила Трампу да учествује на републиканским предизборима© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Судија америчке савезне државе Илиноис Трејси Портер забранила је да се на гласачком листићу на предизборима Републиканске странке нађе име бившег председника Доналда Трампа, због његове наводне умешаности у побуни на америчком Капитолу у јануару 2021.

Како преноси Ројтерс, она је ту одлуку одложила, пошто се очекује да Трампов тим уложи званичну жалбу на ту пресуду, тако да би коначну пресуду требало да донесе Врховни суд.

Организација "Слобода говора народу", која је предводила кампању да се Трампу не дозволи учешће на предизборима у Илионису, поздравила је пресуду као "историјску победу".

Портпарол Трампове кампање, највећег фаворита да буде кандидат Републиканске странке на председничким изборима у новембру, поручио је да је реч о "неуставној пресуди, на коју ће се жалити".

Трампу је претходно забрањено да учествује на републиканским предизборима у државама Колорадо и Мејн, али се очекује да Трамп и на те пресуде уложи жалбе.

Устав САД забрањује обављање јавних функција онима који су положили заклетву да ће поштовати Устав САД, а затим се "упустили у побуну, или пружили помоћ или подршку непријатељима".

image