Свет

Аустралијска шпијунска агенција: Политичар "продао" земљу страном режиму

Асио је последњих година открио бројне покушаје страних обавештајних служби да се инфилтрирају у аустралијску политику
Аустралијска шпијунска агенција: Политичар "продао" земљу страном режимуGetty © Handout / Handout

У Аустралији је избио политички сукоб након што је обавештајна агенција те земље саопштила да је неименовани бивши политичар "продао" земљу "агресивној и искусној" страној шпијунској јединици.

Годишњи извештај Аустралијске безбедносно-обавештајне организације (Асио) довео је до позива да се разоткрије "издајник", док се Аустралија бори са низом инцидената страног мешања у њену политику, преноси "Фајненшел тајмс".

У извештају се наводи да је страна обавештајна агенција успешно култивисала и регрутовала бившег политичара, који је предложио да се члан породице премијера доведе у контакт са шпијунима.

Тај покушај је осујећен, али су реализоване друге шеме, рекао је генерални директор Асија Мајк Берџес. "Овај политичар је продао своју земљу, странку и бивше колеге да би унапредио интересе страног режима", рекао је он.

Берџес је навео да су се догађаји десили пре неколико година и да су "неутрализовани", али није именовао политичара или земљу која стоји иза афере.

Извештај је изазвао негодовање јавности, а бивши аустралијски политичар и амбасадор у САД и УН Џо Хоки, затражио је да се јавно објави идентитет "издајника". Хоки је додао да су га амерички званичници већ контактирали у вези са наводима у извештају.

"Апсолутно је незамисливо да имате бившег политичара који представља своју заједницу, представља земљу, који онда оде и ступи у контакт са страним противником, и некако успе да оде у залазак сунца а да се његово име не сазна", рекао је он Еј-Би-Сију.

Ричард Марлес, министар одбране Аустралије и заменик премијера, рекао је за "Скај њуз" да поштује одлуку Асија да не именује тог политичара. Са друге стране, Питер Датон, лидер опозиционе Либералне партије, рекао је за радио станицу 2ГБ да Асио треба да "именује и осрамоти тог посланика" како се "облак" не би надвио над осталим политичарима у парламенту.

Шеф Асија рекао је и да је Аустралија "приоритетна мета" за неидентификовану страну обавештајну службу која је формирала тим посвећен инфилтрирању у мреже аустралијских професионалаца, државних службеника и академика. Тај тим, наводно, посебно циља на одбрамбену индустрију нудећи компензацију за извештаје о Аукусу, одбрамбеном савезу са САД и Великом Британијом усредсређеним на развој подморница на нуклеарни погон у Аустралији.

Асио је последњих година открио бројне покушаје страних обавештајних служби да се инфилтрирају у аустралијску политику, укључујући завере за финансирање изборних кампања пријатељских кандидата.

image