Свет

Ко су потенцијални републикански кандидати на председничким изборима у САД 2024?

Неповољне околности у Демократској партији – стар и болестан председник и изузетно непопуларна потпредседница – уз високу инфлацију и све лошији животни стандард, иду наруку републиканцима
Ко су потенцијални републикански кандидати на председничким изборима у САД 2024?Getty © Chip Somodevilla / Staff

Само што су се завршили међуизбори у Сједињеним Америчким Државама у тамошњим медијима започела је незванична кампања за председничке изборе 2024. године.

Демократска партија у предизборну кампању улази оптерећена годинама и лошим здравственим стањем актуелног председника САД Џозефа Бајдена, али и тиме што је потпредседница Камала Харис изузетно непопуларна. Инфлација је висока и све је већи страх од надолазеће рецесије.

Трамп први креће у поход на Белу кућу

Ове околности републиканци виде као прилику упркос томе што је на недавним међуизборима за Конгрес изостао најављивани црвени талас. Зато је бивши председник САД Доналд Трамп већ објавио да креће у своју трећу председничку кампању, што је медијски и политички естаблишмент подигло на ноге – већ раде на томе да (поново) омету Трампов поход на Белу кућу.

Бивши амерички председник сваког дана се сусреће са све више процеса који се покрећу против њега. Терете га да је угрожавао пренос власти 2020, да су његове присталице упале на Капитол, затим за руковање осетљивим владиним документима која су се налазила у његовом летњиковцу на Флориди, па и за силовање, а на удару су и његове компаније. Такође, криве га и за недовољно добре резултате Републиканске партије на управо завршеним међуизборима. Ипак, упркос свему, Трамп има огромна финансијска средства и подршку великог дела странке, а и води у већини анкета о борби за номинацију 2024.

Портал "Хил" објавио је списак потенцијалних кандидата за републиканску председнички номинацију 2024. године.

Најјача тројка: Десантис, Круз, Ноем

Први на списку је гувернер Флориде Рон Десантис, и он је Трампов најозбиљнији ривал за номинацију. Репутација му је знатно порасла захваљујући убедљивој победи на међуизборима.

"Хил" Десантиса оцењује као врло привлачног кандидата будући да заступа "исте популистичко-десничарске циљеве као и Трамп, а и исто тако је вољан да води битке у културном рату, при томе не прави хаос око себе".

Следећи је сенатор Тед Круз из Тексаса, који је био најозбиљнији Трампов ривал у борби за номинацију 2016. године. Круз је један од најистакнутијих конзервативаца у земљи, али Десантисов успон компликује његове шансе. Уз то, 2024. кандидоваће се и за свој трећи мандат у Сенату.

Гувернерка Јужне Дакоте Кристи Ноем лако је реизабрана на међуизборима, а постала је популарна широм земље захваљујући борби против ограничења уведених због пандемије ковида. Такође, удаљила се од Трампа изјавивши да сматра да он није најбоља опција за републиканце у трци 2024.

Такође јаки кандидати: Хејлијева, Пенс и Помпео

Иза прве тројке "Хил" помиње и бившу америчку амбасадорку при Уједињеним нацијама Ники Хејли, премда је она у једном тренутку изјавила да се неће кандидовати за номинацију 2024. ако то учини Трамп. У међувремену је пак изјавила да је озбиљно разматрала да уђе у трку.

"Хил" јој предвиђа значајну улогу у Републиканској партији у посттрамповској ери и истиче да је док је била гувернерка Јужне Каролине подржала уклањање заставе Конфедерације са зграде Скупштине након расистичког масакра у цркви у Чарлстону 2015.

Бивши потпредседник Мајк Пенс отворено је говорио о својим председничким тежњама.У новембарском интервјуу "Еј-Би-Си њузу" рекао је да верује да ће Републиканска партија имати "боље изборе" од Трампа за номинацију 2024. Међутим, међу републиканским гласачима је на лошем гласу због турбулентног односа с Трампом.

Бивши државни секретар Мајк Помпео, пре тога на позицији директора ЦИА,није се још јавно огласио на тему кандидатуре, али већ је посетио Ајову и Њу Хемпшир. Такође, сарадник је "Фокс њуза", значајног медија за допирање до републиканских гласача.

Међу осталим кандидатима портал "Хил" помиње гувернера Мериленда Ларија Хогана, затим бившег гувернера Њу Џерсија Криса Кристија, који је на недавном састанку Републиканске јеврејске коалиције изјавио да странка губи јер се "Доналд Трамп ставио изнад свих осталих", као и јединог црног републиканца у Сенату Тима Скота (Јужна Каролина), којег присталице виде као некога ко би могао да уједини фракције данашње Републиканске партије.

"Хил" закључује разматрање републиканских кандидата констатацијом да је само сенатор Том Котон из Арканзаса потврдио да се неће кандидовати 2024. године.

image