Свет

Три разлога зашто је Бајденов рејтинг дотакао дно (дна)

Анкете јавног мњења спроведене током викенда показале су убедљиву предност Доналда Трампа
Три разлога зашто је Бајденов рејтинг дотакао дно (дна)Getty © Win McNamee / Staff

Учесталост спровођења анкета јавног мњења никако не иде на руку америчком председнику Џозефу Бајдену који жели други мандат. Из једне у другу, његов рејтинг пада, док се симпатије јавности окрећу ка његовом највероватнијем противнику, републиканцу Доналду Трампу.

Портал "Политико" издвојио је три разлога зашто Бајден тако лоше стоји и зашто су Американци спремни да превазиђу наводне мане бившег председника.

Старост и физичка/ментална (не)способност

Бираче очигледно брину године Џозефа Бајдена (81) и његово психофизичко стање. Чак 45 одсто испитаник у анкети "Њујорк тајмса" сматра да су Бајденове године проблем и да неће бити у стању да добро ради посао председника.

Упркос томе што и Трамп повремено направи неки гаф и, са 77, није много млађи од Бајдена, више од половине испитаника - 55 одсто - сматра да му године ништа не могу и да је способан да буде председник.

И анкета "Си-Би-Ес њуза" је показала да многи Американци Трампа не доживљавају као старог, за разлику од Бајдена. Њих 45 одсто сматра да је Трамп физички, а 43 посто и да је ментално способан да буде председник. Код Бајдена те бројке су знатно ниже - 17 одсто за физичку спрему и 26 процента за менталну.

Економија

Иако је америчка економија у добром стању, Американци не могу да се отресу утиска да ту нешто не штима. Готово три четвртине испитаника "Тајмсове" анкете, 74 одсто, сматра да је економија земље данас у лошем стању. Анкета "Си-Би-Сија" показује да 57 одсто испитаника мисли да је тренутна ситуација лоша. Исто тако, 65 одсто испитаника сматра да је економија у време Трампа била добра.

Имигрантски проблем

Анкета "Волстрит џорнала" показала је да је мигрантска криза питање број један за бираче - чак 20 одсто је ту ставку издвојило као главну, пре економије (14 одсто) и права на абортус (8 одсто).

Иако је Бајден ескалирао своју реторику по том питању, окривљујући републиканце у Конгресу који су недавно блокирали двопартијски закон о граници, бирачи и даље верују да би Трамп учинио више да заустави ток имиграната.

Анкета "Си-Би-Еса" показала је да 45 одсто испитаника сматра да је Америка у мигрантској "кризи" и половина њих страхује да би други Бајденов мандат значио прилив нових имиграната. Чак 72 одсто испитаника сматра да би други Трампов мандат довео до смањења прилива миграната преко границе са Мексиком.

Читање анкета

Трамп је био бољи од Бајдена у свим главним истраживањима протеклог викенда.

"Политико" ипак подсећа да су избори тек у новембру и да Трамп тек треба да званично обезбеди номинацију своје странке (Ники Хејли је можда победила у Вашингтону, али ће је Трамп одувати током предизбора у супер уторак), а било која од 91 кривичне оптужнице са којима се тренутно суочава могла би да то онемогући.

image