Свет

Независност правосуђа и америчка демократија: Трампа са гласачког листића избацује судија демократа

Оспоравање Трампове кандидатуре у Илиноису предводила је либерална лоби група "Фри спич фор пипл", која је поздравила је пресуду као "историјску победу"
Независност правосуђа и америчка демократија: Трампа са гласачког листића избацује судија демократаGetty © Photo by Seth Wenig-Pool/Getty Images

Бившем председнику САД Доналду Трампу је пресудом забрањено да се нађе на гласачким листићима на предизборнима Републиканске партије у држави Илиноис. Ову одлуку донела је судија Трејси Портер, која је, судећи по њеној званичној биографији, "поносна тетка и сурогат мајка две нећаке и два нећака" и - чланица противничке Демократске партије. 

Како преноси "Њузвик", Портер се придружила Окружном суду округа Кук у Илиноису у новембру 2021, а њен садашњи мандат истиче у децембру 2028. године.

Пре тога је радила као адвокат и професор права у Њујорку и Илиноису. 

Оспоравање Трампове кандидатуре у Илиноису предводила је либерална лоби група "Фри спич фор пипл", која је поздравила је пресуду као "историјску победу".

Трамп уложио је данас жалбу на одлуку суда у Илиноису којом му је забрањено учешће на унутарстраначким изборима Републиканске странке у тој савезној држави због наводне улоге у нападу на Капитол САД 6. јануара 2021. године.

Трампови адвокати затражили су од Апелационог суда да поништи одлуку Трејси Портер којом је он уклоњен са гласачког листића, преноси америчка телевизија ЦБС.

Портпарол Трампове кампање, највећег фаворита за кандидатуру Републиканске странке на председничким изборима у новембру, поручио је да је реч о "неуставној пресуди, на коју ће се жалити".

Трампу је претходно забрањено да учествује на републиканским предизборима у државама Колорадо и Мејн, али се очекује да Трамп и на те пресуде уложи жалбе.

Устав САД забрањује обављање јавних функција онима који су положили заклетву да ће поштовати Устав САД, а затим се "упустили у побуну, или пружили помоћ или подршку непријатељима".

Демократе се већ месецима труде да дисквалификују Трампа на предстојећим председничким изборима, позивајући се на 14. Амандман Устава САД. Усвојен после грађанског рата 1861-65, Уставом се предвиђа да свако ко је водио "устанак" против САД не може да обавља државне дужности.

Демократе су описале нереде у америчком конгресу 6. јануара 2021. као "устанак", али Трампови адвокати тврде да то није тачно, и да бивши председник за то ни није ни оптужен ни осуђен.

Претходно су државе Колорадо и Мејн покушале да Трампа дисквалификују по истој основи, водећи се тужбама невладиних организација иза којих стоји Демократска странка.

image