Свет

Бајденова администрација "канселовала" фотографију пољупца на Тајмс скверу: Није политички коректна

Фотографија морнара који љуби медицинску сестру славећи крај Другог светског рата постала је политички некоректна
Бајденова администрација "канселовала" фотографију пољупца на Тајмс скверу: Није политички коректнаGetty © Oli Scarff / Staff

Америчко Министарство за ветеране забранило је чувену фотографију Алфреда Ајзенстада "Дан победе над Јапаном" која је касније преименована у "Пољубац на Тајмс скверу", јер су проценили да не представља романтичан тренутак већ акт сексуалног насиља.

Ајзенстад је 14. августа 1945. овековечио пољубац младог морнара и младе жене на Тајмс скверу и та фотографија једна је од најпрепознатљивијих у свету.

Бајденово министарство навело је у допису који се проширио мрежама да фотографија "приказује чин без пристанка" који "није у складу са политиком нетолеранције министарства према сексуалном узнемиравању и нападу".

Министарство је наложило да се фотографија уклони из свих њихових објеката како би се неговало окружење које је "безбедно и у складу са ширим напорима да се промовише култура инклузивности". Уместо ове фотографије, званичницима је наложено да изложе "замене које поштују нашу историју и ветеране на начин који је у складу са нашим вредностима".

Након беса који је вест изазвала на друштвеним мрежама, огласио се министар Денис Макдонаг који је објаснио да фотографија неће бити уклоњена из болница за ветеране и других институција.

image