Свет

Љубав према Украјини или деценијска шанса за војну индустрију?

Источноевропске државе се утркују ко ће више да снабде оружјем своје суседе, иза чега у ствари стоје пориви профита
Љубав према Украјини или деценијска шанса за војну индустрију?www.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Источноевропске државе производе оружје, артиљеријске гранате и друге војне потрепштине темпом који није виђен од Хладног рата, а истовремено оне су предводнице у напорима да се помогне Украјини у сукобу са Русијом, пише Ројтерс.

Агенција указује на то да украјински савезници у ту државу шаљу оружје и војну опрему од почетка специјалне војне операције, али тиме уједно исцрпљују и своје залихе.

Будући да, како пише Ројтерс, поједине бивше чланице Варшавског пакта помоћ Украјини виде као питање регионалне безбедности, управо су те државе међу онима које највише наоружавају Кијев.

Из компанија које се баве производњом оружја наводе да актуелни сукоб уједно представља и велику шансу за војну индустрију источноевропских земаља.

"Узимајући у обзир рат у Украјини и став многих земаља којима је циљ повећање потрошње у области војног буџета, постоји реална шанса за излазак на нова тржишта и повећање прихода од извоза у наредним годинама", рекао је Себастијан Чвалек, извршни директор пољског ПГЗ-а.

ПГЗ контролише више од 50 компанија које производе оружје и муницију, од оклопних транспортера до беспилотних ваздушних система, и има уделе у још неколико десетина компанија, а планира да инвестира скоро две милијарде долара у наредној деценији, што је више него дупло у односу на период пре рата.

И други произвођачи повећавају производне капацитете и утркују се да запосле раднике, наводе компаније и званичници из Пољске, Словачке и Чешке.

Из пољског ПГЗ-а најављују да ће 2023. године произвести 1.000 преносивих система противваздушне одбране "Пјорун", што је скоро дупло више у поређењу са 2022. годином.

Компанија, која је Украјини испоручила велику количину оружја, вероватно ће премашити планиране приходе за ову годину, наводи британска агенција.

Када је реч о Чешкој, та држава је Украјини испоручила оружје у вредности од 2,1 милијарде долара, а чешки министар одбране истакао је да ће извоз чешког оружја ове године бити највећи у последње три деценије.

За војну индустрију Чешке, сукоб у Украјини представља подстицај који нисмо видели у последњих 30 година, наводи заменик министра одбране Томас Копечни.

Из чешке компаније СТВ такође најављују повећање капацитета када је реч о производњи наоружања.

image