Свет

Шеф кинеске дипломатије: Корејско полуострво не сме да се врати у рат

Политика Пекинга према Тајвану је јасна, никада нећемо дозволити да се острво отцепи, поручио је Ванг Ји
Шеф кинеске дипломатије: Корејско полуострво не сме да се врати у рат© Johannes Simon/Getty Images

Корејско полуострво не сме поново да се нађе у стању рата и хаоса, стога је потребно зауставити застрашивање, притисак и конфронтације, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

"Тренутна ситуација на Корејском полуострву постаје све напетија, а то је управо оно што Кина не жели да види. Свет је већ довољно хаотичан. Полуострво не би требало поново да падне у стање рата и хаоса", казао је Ванг Јина годишњој конференцији за новинаре.

Он је напоменуо да ко год жели да покрене хладноратовску конфронтацију под изговором проблема полуострва мора сносити историјску одговорност.

"Ако желите да уништите мир и стабилност у региону, платићете огромну цену", нагласио је он.

Ванг Ји је такође напоменуо да је став Кине о Корејском полуострву доследан и да се састоји од напора да се успостави мир, стабилност и дугорочни ред на полуострву.

"Пре свега, неопходно је зауставити застрашивање и притисак, зауставити путању конфронтације. Основни начин је да се наставе мировни преговори, да се реше безбедносни проблеми свих страна, посебно севернокорејске стране, као и да се унапреди процес политичког решења проблема полуострва", истакао је.

Принцип "једне Кине" постао је консензус међународне заједнице

Принцип "једне Кине" постао је консензус међународне заједнице, а они који подржавају независност Тајвана оспоравају суверенитет Кине, додао је Ванг Ји.

"Након избора на Тајвану, видели смо да је више од 180 земаља и међународних организација потврдило своју приврженост принципу 'једне Кине' и подржало Кину у одбрани националног суверенитета и територијалног интегритета", подсетио је.

Он је додао да "то у потпуности показује да је принцип 'једне Кине' постао општи консензус међународне заједнице", као и да је политика Пекинга према Тајвану је јасна.

"Пекинг тежи мирном уједињењу и Кина никада неће дозволити да се острво отцепи. Ако постоје људи који толеришу и подржавају независност Тајвана, они оспоравају суверенитет Кине, а ако одређене земље инсистирају на одржавању званичних односа са Тајваном, мешају се у унутрашње ствари Кине", закључио је Ванг Ји.

image
VV inauguration
banner