Свет

Обука "језика рата са Хамасом": Израелски лоби покушава да "опере" репутацију Израела у Америци

Америчким политичарима и јавним личностима се препоручује да чешће говоре о цивилима који су "силовани и масакрирани" од стране Хамаса како би оправдали акције Израела
Обука "језика рата са Хамасом": Израелски лоби покушава да "опере" репутацију Израела у Америци© Tanjug/AP Photo/Esteban Felix

Представници израелског лобија подстичу политичаре и јавне личности да користе тезе којима се оправдава израелска инвазија на Појас Газе, показују слајдови презентације које је објавио портал "Грејзон".

Две утицајне произраелске интересне групе организују приватне брифинге у Њујорку, намењене политичарима и јавним личностима, током којих им објашњавају како да утичу на јавно мњење у корист израелске војне операције у Појасу Газе.

Како наводи тај портал, јеврејске организације УЏА и Савет за односе јеврејске заједнице одржавале су ПР састанке и давали инструкције које су засноване на подацима које је прикупио искусну републикански коментатор и истраживач јавног мњења Френк Лунц.

Како наводи "Грејзон", они су сладове презентације довили од извора који је присуствовао састанку, наводећи да је реч о садржају који је "стриктно поверљив".

На презентацији се наводи да политичари не би требало да наглашавају "заједничке демократске вредности" Америке и Израела, већ да се фокусирају на "језик рата са Хамасом".

У складу са тим смерницама, они би требало да користе запаљив језик и прикажу Хамас као "бруталну и дивљачку организацију мржње" која "силује жене", уз инсистирање да Израел води "рат за човечанство".

Лунц је на сопственом сајту себе представио као "једног он најбољих професионалних комуниколога у Америци данас". Он је у прошлости саветовао многе утицајне републиканце и велике корпорације. 

Он је и раније радио као консултант за многе произраелске организације, а 2009. године је објавио "Светски језички речник" – документ у ком је саветовао политичаре како да говоре о Израелу након контроверзних операција у Гази раније те године.

У Лунцовом речнику пише да би они требало да избегну дебате о противправној окупацији Палестине, као и да "не би требало говорити о границама пре и после 1967. године", зато што то "подсећа Американце на израелску војну историју, поготово људе на левици".

Лунцова најновија презентација о Гази открива да је он радио детаљна истраживања како би утврдио на које тезе људи најбурније реагују – када је открио да су људи најосетљивији на појмове "силовани цивили" и "масакрирани цивили".

Такви подаци су подстакли израелски владу да започне "опсесивну али неуспешну" кампању доказивања да су припадници Хамаса током напада 7. октобра систематски силовали цивиле, наводи "Грејзон".

Како би се Палестинци додано представили у лошем светлу, Лунц препоручује коришћење "Хамас деце испраних мозгова која шире мржњу према Јеврејима користећи речи које не разумеју и не знају лепо да изговоре".

Представљање палестинске омладине као злоупотребљене алатке Хамаса очигледно служи како би се скренула пажња са убиства око 15.000 деце у Појасу Газе од почетка војних операција, наводи "Грејзон".

Како би ојачали своје аргументе, Лунц саветује избегавање коришћена "језика уништења", који израелски званичници повремено користе када говоре о "уклањању" или "уништењу".

У својим ранијим семинарима, Лунц је клијентима објашњавао да би требало да скрећу пажњу са окупације Палестине и да се усредсреде на "право Израела да се брани". "Овде је реч о Израелцима, а не о територији", пише на једном од слајдова.

У слајдовима се чак препоручује избегавање термина Израел, те да је боље користити име групе људи – Израелци.

Ове презентације указују на проблем са којим се Израел суочава када је реч о перцепцији те земље и његове операције у Гази у светском јавном мњењу. Као највеће претње израелском наративу у медијима се наводе "визуелни прикази уништења у Гази" и "Израелци који критикују Државу Израел".

image