Свет

"Мета" открила лажне налоге америчке војске: Оперативци воде прикривени рат

Технолошки гигант уклонио више десетина налога на друштвеним мрежава
"Мета" открила лажне налоге америчке војске: Оперативци воде прикривени ратwww.globallookpress.com © Cfoto

Компанија "Мета", у чијем власништву се налазе друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм, открила је велики број лажних налога и страница за које се верује да су "повезане са војском САД", пише у најновијем безбедносном извештају те компаније.

"Иако су појединци који стоје иза ове операције покушали да сакрију своје идентитете и локације, наши истражитељи пронашли су везе са особама повезаним са америчком војском", објавила је ова компанија на свом блогу.

Кампања ширења утицаја разоткривена је раније ове године, а "Мета" је уклонила укупно 39 налога на Фејсбуку, 26 налога на Инстаграму, али и 16 страница и две групе због кршења правила које забрањује "координисано неаутентично понашање".

"Мета" је покушала да умањи значај ових активности, наглашавајући да је "већина објава са ових налога имала мало додира са аутентичним корисницима", као и да су Русија и Кина организовале сличне "обмањујуће кампање".

Потврђени ранији наводи америчких медија

Резултати ове анализе поткрепљују шокантну истрагу "Вашингтон поста", у којој је откривено да је Пентагон морао да спроведе "свеобухватну ревизију начина на који води прикривени информациони рат", након што је откривено више лажних налога које су користили њихови оперативци.

Уклањање лажних налога првобитно су разоткрили истраживачи аналитичке компаније "Графика" и Интернет опсерваторије Универзитета Станфорд, који су још у августу објавили извештај о групама налога које наводно пропагирају "прозападне" и антируске наративе.

Иако првобитна студија није приписивала кривицу за лажне профиле конкретним актерима, два званичника накнадно су рекли "Вашингтон посту" да је амерички ЦЕНТЦОМ – борбена команда која надгледа снаге на Блиском истоку, у Северној Африци и Централној Азији – "међу онима чије су активности испитане" због својих операција ширења утицаја.

Представници ЦЕНТЦОМ-а одбили су да коментаришу ове наводе, али је један званичник тврдио да би такво понашање "апсолутно представљало кршење доктрине и праксе обуке".

image