Свет

Упозорење за чланице европског блока: ЕУ прете интерни сукоби око воде

Извештај упозорава на деструктиван утицај климатских промена на економије ЕУ и додаје да неке земље чланице већ доживљавају сукобе око воде
Упозорење за чланице европског блока: ЕУ прете интерни сукоби око водеGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Климатске промене могле би да угрозе водне ресурсе Европске уније и тиме изазову сукобе унутар држава између чланица блока, јавља "Политико", позивајући се на процурило саопштење Европске комисије.

ЕК ће следеће недеље упозорити чланице блока на растуће ризике од климатских промена, наводи овај медиј. Брисел наводно сматра ЕУ није чинила довољно да се позабави овим питањем и позваће чланице да убрзају припреме за сузбијање глобалног загревања.

Документ Комисије идентификовао је недостатак воде као један од највећих ризика са којима се ЕУ суочава. Недостатак воде угрожава скоро сваки аспект живота и могао би наводно да изазове трку за снабдевање унутар ЕУ, упозорили су званичници.

"Ови ризици се могу испољити у више облика, укључујући повећану конкуренцију око водних ресурса у свим секторима, као и потенцијални ризик од сукоба унутар и међу државама чланицама око међуграничних водних ресурса", наводи се у нацрту који цитира "Политико".

Док се зелене политике ЕУ суочавају са негативним реакцијама унутар блока, притисак на водне ресурсе расте због појачаних екстремних временских прилика, као што су јаке кише које доводе до поплава и суше које доводе до несташице воде, наводи се у саопштењу.

Извештај упозорава на деструктиван утицај климатских промена на економије ЕУ и додаје да неке земље чланице већ доживљавају сукобе око воде.

Недостатак воде изазвао је спорове између региона у Шпанији раније ове године.

Усред највеће суше у својој историји, Каталонија је покушала прошлог месеца да убеди владу у Мадриду да преусмери воду кроз реку Ебро из суседног Арагона.

У Француској су се климатски активисти сукобили са полицијом прошле године усред протеста против изградње резервоара за воду за велике пољопривреднике, напомиње "Политико".

Европска комисија наводно процењује да би погоршање климатских утицаја могло да смањи економску производњу блока за 7 одсто до 2100. Ризици повезани са водом, као што су поплаве, могли би да изазову годишњу штету за ЕУ у вредности од 1,6 билиона евра.

"Отпорност на климатске промене је питање конкурентности привреде и компанија, а тиме и радних места. То је питање економског опстанка руралних и приморских подручја, пољопривредника, шумара и рибара", наводи се у документу.

Европска комисија је истакла да, чак и уз одређене мере које су на снази, управљање глобалним загревањем у блоку није довољно за пружање "разумне гаранције", истиче се у њеном документу.

Такође, упозорава да би се ЕУ у будућности могла суочити са више "катастрофа" повезаних са климатским променама, као што су "суше, поплаве, шумски пожари, болести, неуспели усеви, смртни исходи због топлоте, оштећења инфраструктуре и структурне промене у животној средини".

image