Свет

Норвешка издваја 153 милиона долара за снабдевање Украјине муницијом

Поводом ове одлуке, огласио се и председник Чешке Петр Павел, који је објавио да је сада обезбеђена неопходна количина финансијских средстава за куповину муниције
Норвешка издваја 153 милиона долара за снабдевање Украјине муницијомGetty © Hannah Beier

Норвешке власти донеле су одлуку да издвоје 1,6 милијарди норвешких круна, односно око 153 милиона долара за финансирање чешке иницијативе о куповини артиљеријске муниције од трећих земаља, за Украјину, преноси "Ројтерс" позивајући се на саопштење норвешког премијера Јонаса Гар Стереа.

"Украјини је хитно потребна огромна количина артиљеријске муниције како би наставила да води сукоб са Руском Федерацијом", наводи се у саопштењу норвешког министра.

Поводом ове одлуке, огласио се и председник Чешке Петр Павел, који је објавио да је сада обезбеђена неопходна количина финансијских средстава за куповину муниције. Према његовим речима, 18 држава ће учествовати у куповини 800.000 артиљеријских граната, које би требало да буду испоручене Украјини у наредних неколико недеља.

"Закључно сад данашњим даном, скупили смо довољно новца за набавку укупне количине муниције, тачније 800.000 комада", рекао је Павел и додао да је следећи корак закључивање меморандума са чешком владом о размени информација везаних за временски рок и распоред испоруке.

image