Свет

Пораст броја полно-преносивих инфекција у ЕУ

Случајеви бактеријских инфекција као што су сифилис, гонореја и кламидија су забележили "забрињавајуће" су се повећали у блоку током 2022. године у односу на 2021.
Пораст броја полно-преносивих инфекција у ЕУGetty © Chris Jackson – Pool/Getty Images

Европа бележи "забрињавајући" пораст броја случајева полно преносивих инфекција, упозорила је агенција ЕУ.

Годишњи епидемиолошки извештај који је у четвртак објавио Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) открио је резултате за 2022. за земље чланице Европске уније и Европског економског простора (Исланд, Лихтенштајн и Норвешка).

Према документу, случајеви бактеријских инфекција као што су сифилис, гонореја и кламидија су забележили "забрињавајуће" и "значајно" повећање у односу на 2021. широм региона.

Случајеви гонореје су повећани за 48 одсто, случајеви сифилиса за 34 одсто, а хламидије за 16 одсто, наводи се. Извештај није дао бројке за полно преносиве вирусне као што су ХИВ и хепатитис.

Директорка ове агенције Андреа Амон навела је образовање о сексуалном здрављу, лакши приступ услугама тестирања и лечења, и борбу против стигме повезане са полно преносивим инфекцијама као начине за решавање овог проблема.

"Нажалост, бројке дају јасну слику, која захтева нашу хитну пажњу и акцију", рекла је она на конференцији за медије у четвртак.

"Ови бројеви – колико год да су велики – највероватније представљају само врх леденог брега, јер подаци надзора могу потценити прави терет сифилиса, гонореје и хламидије због разлика у пракси тестирања, приступа услугама сексуалног здравља и различитих пракси извештавања у различитим земљама", додала је она, цитира "Еурактив".

Док се полно преносиве инфекције као што су хламидија, гонореја и сифилис могу лечити, оне и даље могу довести до озбиљних компликација укључујући хронични бол и неплодност ако се не лече, наводи се у извештају.

Полно преносиве инфекције су већ годинама у порасту у ЕУ/ЕЕА, иако је тај пораст заустављен у прве две године пандемије ковида 19, пошто су владе увеле мере социјалне изолације, присиљавајући људе да остану код куће и избегавају друштвени контакт.

ЕЦДЦ наводи повећање ризичнијег сексуалног понашања, заједно са бољим надзором, повећањем броја тестирања код куће као разлоге за нове налазе.

Скок у броју инфекција међу младим хетеросексуалним особама који се види у најновијим подацима, а посебно међу младим женама, могао би се приписати промени сексуалног понашања након пандемије, наводи агенција ЕУ.

Пре пандемије, 2019. године, број пријављених случајева бактеријских полно преносивих инфекција достигао је највиши ниво у Европи, према Светској здравственој организацији (СЗО).

image