Свет

Скот Ритер: Макрон покушава да увуче САД у рат са Русијом (ВИДЕО)

Западни политичари треба да започну дијалог са Москвом о европским безбедносним питањима и да чешће позивају руске амбасадоре у Европи и Сједињеним Државама, оценио је бивши обавештајац америчке војске
Скот Ритер: Макрон покушава да увуче САД у рат са Русијом (ВИДЕО)© Nathan Howard/Getty Images

Француски председник Емануел Макрон провокативним изјавама о слању трупа у Украјину покушава да увуче Сједињене Државе у рат са Русијом, изјавио је бивши обавештајац америчког маринског корпуса и војни аналитичар Скот Ритер.

"То је његова глупа игра. Прво, Француска нема довољно војне снаге за распоређивање, а што би било значајно за Украјину. Тако да ће Француској требати помоћ других НАТО земаља које би хтеле да пошаљу трупе. Шта ће бити када крену у битку са Русијом? Шта ће се десити када Русија уништи те трупе? Тада ће Француска викнути: 'НАТО, дођи нам у помоћ!'", казао је Ритер за "РИА Новости".

Према његовим речима, такве акције Француске створиће "замку" Вашингтону, који ће бити приморан да притекне у помоћ својим савезницима из НАТО-а.

"Не можемо дозволити да дође до ситуације у којој европски лидер доноси одлуке које ће на крају довести до рата САД са Русијом", нагласио је.

Он је додао да западни политичари треба да започну дијалог са Москвом о европским безбедносним питањима и да чешће позивају руске амбасадоре у Европи и Сједињеним Државама.

"Ево неколико професионалних савета за креаторе политике: Позовите Анатолија Антонова, амбасадора Русије у Сједињеним Државама и разговарајте са њим. У садашњим реалностима, требало би да постоји ред америчких дипломата испред руске амбасаде у Сједињеним Државама који чекају да уђу и разговарају о питањима нуклеарног разоружања са Антоновом", нагласио је Ритер.

Раније је француски председник Емануел Макрон рекао да се ЕУ сложила да створи "девету коалицију за дубоке ударе" – снабдевајући Украјину ракетама средњег и дугог домета, као и да ће Француска учинити све да спречи Русију да "победи у овом рату".

image
VV inauguration
banner