Свет

Камерон спреман за сукоб: Праведан свет може се постићи само силом

Лондон је спреман да помогне Берлину у решавању проблема који ометају снабдевање Кијева ракетама "таурус", поручио је шеф британске дипломатије
Камерон спреман за сукоб: Праведан свет може се постићи само силом© Oli Scarff/Getty Images

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон изјавио је да приступ, у којем би мировни процес у Украјини био подржан упоредо са испоруком оружја Кијеву, нема перспективу и да ни једно ни друго неће функционисати.

"Ако кажемо да желимо да подржимо Украјину, али и мировни процес, онда ни једно ни друго неће успети. Сматрам да се праведан свет може постићи само силом", казао је Камерон за лист "Зидојче цајтунг".

Шеф британске дипломатије је затим описао два могућа сценарија, где у првом, "Украјина успева да потисне Руску Федерацију".

"Запад очекује светлија будућност са јачим НАТО-ом, уједињеном трансатлантском заједницом, растом и просперитетом. Што се тиче другог сценарија, ако Украјина изгуби, Европа и цео свет суочиће се са великом неизвесношћу", оцењује Камерон.

Он је истакао да је Лондон спреман да помогне Берлину у решавању проблема који ометају снабдевање Кијева ракетама "таурус", или да размотри опцију куповине немачких ракета и пребацивања британских пројектила "сторм шедоу" у Украјину.

"Спремни смо да размотримо све опције како бисмо постигли максималан ефекат за Украјину. Али нећу откривати детаље и говорити нашим противницима шта планирамо", указао је.

Камерон је изразио уверио да ако се те ракете буду користиле, могу се увести ограничења која ће избећи ескалацију, као и да Лондон по том питању верује Кијеву и његовим обећањима. 

image