Свет

Лондон о Макроновој изјави: Мали број британских војника већ у Украјини

Портпарол је истакао да се велики број украјинских војника обучава у Британији, као и да Лондон пружа помоћ Кијеву у наоружању и опреми
Лондон о Макроновој изјави: Мали број британских војника већ у Украјини© Tanjug/AP/Phil Noble

Велика Британија нема планове за распоређивање борбених трупа у Украјини,  изјавио је портпарол британског премијера Ришија Сунака, додајући да они већ имају мали број војника у тој земљи.

Немачки канцелар Олаф Шолц и премијер Грчке Киријакос Мицотакис су били веома јасни по питању тога да неће своје трупе слати у Украјину, али одговор Велике Британије, како се чини, био је двосмислен.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву француског председника Емануела Макрона да не треба искључити могућност слања западних трупа у Украјину, портпарол је рекао да Британија већ има мали број војног особља у Украјини који пружају подршку украјинским снагама, али да нема планова за распоређивање великог броја британских трупа у Украјини.

Тиме је, како се чини, признао, да постоји одређен број војника на тлу Украјине, не прецизирајући колики је тај број.

Портпарол је, такође истакао да се велики број украјинских војника обучава у Британији, као и да Лондон пружа помоћ Кијеву у наоружању и опреми.

Подсетимо, Макрон је изјавио у понедељак да слање западних трупа у Украјину не би требало искључити у будућности.

Столтенберг је изјавио да тај војни савез не планира да пошаље борбене трупе у Украјину, такође то је рекао и немачки канцелар Олаф Шолц.

"У разговорима смо још једном размотрили оно о чему смо се договорили још на самом почетку, а што ће и убудуће бити примењивано. Прецизније, европске земље и државе чланице НАТО-а неће слати копнену војску нити војнике на украјинску територију", рекао је Шолц, пренео је канал "Велт 24".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је коментаришући изјаву француског председника, рекао да је директан војни сукоб НАТО-а и Руске Федерације неизбежан у случају да западне трупе буду послате у Украјину.

image