Свет

УН потврдиле: Украјинци стрељали Русе

Иако истрага још није завршена, прелиминарни подаци Уједињених нација указују на аутентичност снимка на којем се виде убијена тела руских војника
УН потврдиле: Украјинци стрељали Русеwww.globallookpress.com © Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Уједињене нације потврдиле су данас да је "врло вероватно" да је снимак, који се појавио на мрежама овог месеца, а на којем су приказана тела убијених руских војника који леже не земљи, аутентичан. То је изјавио високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк, преносе медији.

"Наша посматрачка мисија у Украјини спровела је прелиминарну анализу која показује да су ови алармантни видео снимци врло вероватно аутентични", закључио је Турк, позивајући на "потпуну истрагу о догађајима у мери у којој је то могуће" и привођење одговорних правди. 

Стални представник Русије при УН у Женеви Генадиј Гатилов оценио је у интервјуу за "Россија 24" да Москва до сада није добила ни један званичан одговор ове организације на недавни масакр.

"Сачекаћемо да видимо како ће оценити нашу жалбу, наше белешке које смо им послали", рекао је. 

Видео се појавио на Телеграму 12. новембра, а поставиле су га присталице украјинских снага. 

Амерички "Њујорк тајмс" спровео је одвојено истраживање, које је указало да су снимци истинити и да је видео највероватније снимљен у месту Макејевка у Доњецкој области. 

image