Свет

Амерички обавештајци признали: Сукоб у Украјини иде у корист Русије, Кијеву понестаје времена

Застој западне помоћи Украјини све више користи Русији, упозорава се у годишњем извештају о "светским претњама" САД
Амерички обавештајци признали: Сукоб у Украјини иде у корист Русије, Кијеву понестаје временаGetty © SOPA Images / Contributor

Ситуација у Украјини окренула се у корист Москве, признали су шефови америчких обавештајних агенција сенаторима.

Русија је од краја 2023. остварила постепене али сталне успехе на фронту и има користи од неизвесности око тога хоће ли САД послати још помоћи Кијеву, навели су највиши обавештајни званичници у годишњем извештају о највећим "светским претњама" са којима се суочавају Сједињене Америчке Државе.

"Овај застој утиче на стратешке војне предности Русије и све више помера клатно у корист Москве", рекли су они, а преноси "Блумберг". "Руска одбрамбена индустрија значајно повећава производњу оружја великог домета, артиљеријске муниције и других средстава која ће јој омогућити да издржи дуги рат високог интензитета ако буде потребно", наводи се у извештају представљеном Сенту.

Директор Централне обавештајне агенције Вилијам Бернс рекао је да "Украјинцима понестаје муниције, а Америци понестаје времена да им помогне."

Бернс је упозорио да ће без додатне америчке војне помоћи "Украјина вероватно изгубити" и упозорио да Москва није заинтересована за преговоре, нити је спремна да направи значајне компромисе.

У извештају се наводи да Русија "готово сигурно" настоји да избегне директан војни сукоб са чланицама НАТО-а али се наглашава да "остаје отпоран и способан противник у широком спектру домена и настоји да пројектује и брани своје интересе на глобалном нивоу, те да подрива Сједињене Државе и Запад".

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена остала је без средстава за Украјину у јануару након што је потрошила 113 милијарди долара у пакетима помоћи које је одобрио Конгрес. Захтев администрације за 60 милијарди долара додатног финансирања застао је у Конгресу због противљења републиканаца.

Сам Бајден је окривио америчке законодавце за прошломесечни повратак Авдејевке у руске руке, рекавши да украјинске трупе нису добиле муницију која им је била потребна.

"Мислим да ћете без додатне помоћи 2024. године видети више Авдејевки, а то би - чини ми се - била огромна и историјска грешка за Сједињене Државе", рекао је Бернс.

У извештају се упозорава и на ризик од регионалне ескалације рата Израела и Хамаса и упозорава да ће се оружани отпор Хамаса Израелу вероватно наставити годинама и "вероватно је да ће сукоб у Гази имати генерацијски утицај на тероризам".

У извештају се наводи и да америчке шпијунске агенције процењују да "ирански лидери нису оркестрирали нити су унапред знали за напад Хамаса на Израел" 7. октобра који је изазвао вишемесечне борбе.

image