Свет

Шведска не жели сталне НАТО базе на својој територији

Дан раније сличну изјаву дао је и премијер Улф Кристерсон, рекавши да краљевина не види потребу за постављањем нуклеарног оружја на шведско тло у време мира
Шведска не жели сталне НАТО базе на својој територијиwww.globallookpress.com © IMAGO/Jouni Porsanger

Шведска не жели да размести сталне НАТО базе на територији земље, навео је министар спољних послова Тобијас Билстрем у интервјуу за турску агенцију "Анадолу".

"Наравно, НАТО ће деловати у Шведској. Али ми не желимо сталне базе", појаснио је министар.

Дан раније сличну изјаву дао је шведски премијер Улф Кристерсон, рекавши да краљевина не види потребу за постављањем нуклеарног оружја на шведско тло у време мира.

Шведска застава подигнута је 11. марта у седишту НАТО-а у Бриселу, чиме је званично обележен пријем земље у блок као 32. чланице.

Финска и Шведска поднеле су пријаве за придруживање алијанси у мају 2022. године у контексту догађаја у Украјини. Финска је постала чланица блока 4. априла 2023. године. Пријаву Шведске су дуго блокирале Турска и Мађарска. Анкара је посебно изразила забринутост због подршке Стокхолма курдским групама.

Последњих година Русија је најавила незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. Северноатлантска алијанса проширује своје активности називајући их "обуздавањем руске агресије". Кремљ је напоменуо да Москва никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.

Како би ојачала безбедност у западном правцу, с обзиром на приступање Шведске и Финске НАТО-у, Русија је формирала два нова војна округа – Лењинградски и Московски. Према речима руског министра одбране Сергеја Шојгуа, ово ће значајно побољшати "ефикасност контроле трупа".

image