Свет

Немачка војска и даље нема довољно опреме и особља

Немачка је основала Фонд за куповину модерног оружја и обећала да ће достићи циљ НАТО о потрошњи
Немачка војска и даље нема довољно опреме и особља© Tanjug/Carsten Koall/dpa via AP

Немачка војска и даље нема довољно опреме и особља, упркос специјалном фонду од 100 милијарди евра који је успостављен након избијања рата у Украјини, изјавила је данас парламентарна комесарка за оружане снаге Ева Хегл.

У свом годишњем извештају за 2023, Хегл је рекла да је промена политике "Прекретница" на правом путу, са укупним обимом од 47 милијарди евра у пројектима набавки које је одобрио доњи дом парламента Бундестаг, пренео је Ројтерс.

Немачки канцелар Олаф Шолц је 27. фебруара 2022. године, само неколико дана након руског напада на Украјину, најавио "Прекретницу"- нову еру снажније спољне политике подржане већом потрошњом на војску.

У склопу "Прекретнице", Немачка је основала Фонд за куповину модерног оружја и обећала да ће достићи НАТО циљ о потрошњи најмање два одсто националног БДП за одбрану од 2024. године.

"Упркос изузетним напорима, остаје да се каже да су значајна побољшања у људству, опреми и инфраструктури још увек далеко у другој години 'Прекретнице'", истакла је Хегл.

Она је казала да се немачка војска суочава са "огромним кадровским проблемом" и да има циљ да повећа број војника на 203.000 до 2031. са садашњих 181.000, што је тешко постићи.

"Што се тиче опреме, Бундесвер још није у потпуности оперативан", додала је Хегл, наводећи недостатак муниције, мањих предмета, као што су наочаре за ноћно гледање и велике опреме као што су тенкови и системи ПВО.

image