Свет

САД траже од Хамаса да ослободи жене, старије особе и рањене таоце у замену за прекид ватре

Хамас каже да ће прихватити само договор о трајном прекиду ватре који укључује повлачење израелских трупа из Појаса Газе, а не још једно привремено примирје
САД траже од Хамаса да ослободи жене, старије особе и рањене таоце у замену за прекид ватре© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Бела кућа позвала је милитанте Хамаса да ослободе жене, старије особе и рањене таоце које држе у Појасу Газе и да прихвате привремени прекид ватре у сукобу са Израелом како би се обезбедио трајнији прекид ватре.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан рекао је новинарима да би шестонедељни прекид ватре који је прихватио Израел могао да прерасте у трајнији прекид сукоба уколико би Хамас ослободио жене, старије особе и рањене таоце, пренео је Ројтерс.

Саливан је истакао да је Израел прихватио услове шестонедељног прекида ватре у замену за ослобађање неких од талаца које држи Хамас.

Хамас каже да ће прихватити само договор о трајном прекиду ватре који укључује повлачење израелских трупа из Појаса Газе, а не још једно привремено примирје.

Према најновијем предлогу, Израел би требало да ослободи палестинске затворенике у односу 10 према један према броју ослобођених талаца.

Хамас је 7. октобра у нападу на југ Израела узео најмање 200 талаца и убио око 1.200 људи.

Током једнонедељног примирја крајем новембра, Хамас је ослободио више од 100 израелских и страних талаца у замену за ослобађање око 240 палестинских затвореника из затвора у Израелу.

image