Свет

Израел ослободио два таоца у Рафи, 37 погинулих у ваздушним ударима током операције

Заједничком операцијом Израелских одбрамбених снага, израелске безбедносне службе Шин Бет и специјалне полицијске јединице у Рафи ослобођени су Фернандо Шимон Марман (60) и Луис Харе (70)
Израел ослободио два таоца у Рафи, 37 погинулих у ваздушним ударима током операције© Tanjug/Israel Defense Forces via AP

Израелске специјалне снаге извеле су операцију током које су ослободили два израелска таоца у Рафи. Спасавање је изведено док су трајали ваздушни удари у којима је, према подацима локалних здравствених званичника, убијено 37 људи и рањено на десетине у граду на југу Газе.

Заједничком операцијом Израелских одбрамбених снага (ИДФ), израелске безбедносне службе Шин Бет и специјалне полицијске јединице у Рафи ослобођени су Фернандо Шимон Марман (60) и Луис Харе (70), саопштила је израелска војска, а преноси Ројтерс.

Двојицу мушкараца отео је Хамас из кибуца Нир Јичак 7. октобра, додаје се у саопштењу.

"То је била веома сложена операција. Дуго смо радили на њој и чекали смо праве услове", рекао је портпарол израелске војске потпуковник Ричард Хехт. 

Таоци су држани на другом спрату зграде која је нападнута експлозивним пуњењем током упада специјалних снага, а у којој је дошло до интензивне размене ватре, рекао је Хехт.

Према речима израелских медицинских званичника, таоци су добро и обојица су стабилни.

"Два ослобођена таоца слетела су овде у медицински центар Шиба, највећу болницу у Израелу", рекао је директор опште болнице у Шиби професор Арнон Афек.

Израелска војска саопштила је да се ваздушни напад на Рафу поклопио са операцијом спасавања како би се омогућило извлачење њихових снага.

Ваздушни напади изазвали су панику у Рафи јер су многи људи спавали када су удари почели, рекли су становници које је Ројтерс контактирао. Неки су се уплашили да је Израел започео копнену офанзиву на овај град.

У нападима су учествовали израелски авиони, тенкови и бродови, а погођене су две џамије и неколико кућа, тврде становници.

Како се подсећа, амерички председник Џозеф Бајден рекао је премијеру Бенјамину Нетанјахуу у недељу да Израел не би требало да покрене војну операцију у Рафи без одговарајућег плана како да обезбеди заштиту око милион људи који се тамо налазе, саопштила је Бела кућа.

Хуманитарне агенције наводе да би напад на Рафу био катастрофалан. То је последње релативно сигурно место у енклави разореној израелском војном офанзивом.

Нетанјахуова канцеларија саопштила је да је наредила војсци да осмисли план за евакуацију житеља Рафе и уништавање четири батаљона Хамаса за које каже да су тамо распоређени.

Телевизија Акса коју води Хамас цитирала је у недељу вишег лидера Хамаса који је рекао да би било каква израелска копнена офанзива у Рафи "минирала" преговоре о размени талаца.

Египат је у недељу упозорио на "страшне последице" потенцијалног израелског војног напада на Рафу, који се налази близу његове границе.

image