Свет

Столтенберг признао: Украјински напади на Црноморску флоту извођени ракетама са Запада

Руски председник Владимир Путин је више пута упозорио да додатне испоруке оружја Кијеву не могу да промене резултат СВО
Столтенберг признао: Украјински напади на Црноморску флоту извођени ракетама са Запада© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Приликом напада на руске бродове коришћене су ракете "сторм шедоу" и "скалп" које су Кијеву испоручиле земље НАТО-а, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

"Неки од пројектила и система који су били кључни у отварању овог коридора доставили су НАТО савезници", потврдио је Столтенберг.

Како је напоменуо, успех у овим нападима на Црном мору потврђују важност наоружавања Украјине, и показује снагу и вештину украјинских оружаних снага.

Није открио ко је вршио извиђање и одређивање циљева.

Столтенберг је, представљајући редовни годишњи извештај о безбедности НАТО, рекао и да руско хиперсонично оружје захтева да Алијанса изгради вишеслојни и снажан систем противракетне одбране.

Поновио је да у НАТО, као и до сада, не виде директну претњу са стране Русије према било којој држави-чланици, укључујући Финску.

Према његовим речима, европски савезници у Алијанси ће на током ове године на одбрану потрошити 470 милијарди долара односно два одсто њиховог укупног БДП.

Апеловао је на савезнике да пожуре са испорукама помоћи Украјине којој недостаје муниције.

Руски председник Владимир Путин је више пута упозорио да додатне испоруке оружја Кијеву не могу да промене коначни резултат специјалне операције, већ само одлажу крај сукоба.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner