Свет

Г7 прети Ирану новим санкцијама због сарадње с Русијом

Упозорења долазе услед страховања Запада да Техеран појачава подршку Москви
Г7 прети Ирану новим санкцијама због сарадње с РусијомGetty © Anadolu / Contributor

Земље Г7 упозориле су Иран да ће се суочити са новим таласом санкција због војне сарадње са Русијом и наводног слања напредних ракета Москви.

Иако Вашингтон није потврдио да су балистичке ракете кратког домета отпремљене из Ирана у Москву, високи званичник администрације тврди да су преговори Русије и Ирана о испорукама "активно напредовали" и да "постоји реална опасност" да до трансфера дође.

То је подстакло Групу седам да саопшти да је "спремна да одговори брзо и на координисан начин, укључујући нове и значајне мере против Ирана", ако Техеран настави да испоручује ракете или технологију Русији.

"Изузетно смо забринути због извештаја да Иран разматра трансфер балистичких пројектила и сродне технологије Русији", наводи се у саопштењу Г7. Трансфер ракета "довео би до регионалне дестабилизације и представља значајну материјалну ескалацију њене подршке рату Русије у Украјини", додаје се.

Западне престонице све више брине јачање сарадње Ирана и Русије, нарочито јер САД и ЕУ не успевају да пошаљу војну помоћ Украјини, a руске снаге све више напредују.

Међу санкцијама које се разматрају била би забрана летова "Иран ера", водећег авиопревозника земље, у Европу. САД су увеле стотине санкција Исламској републици откако се бивши председник Доналд Трамп једнострано повукао из нуклеарног споразума 2015. који је Техеран потписао са светским силама, подсећа "Фајненшел тајмс".

image