Свет

МСП Ирана: САД зарадиле 80 милијарди долара од продаје наоружања у протекле две године

Канани сматра да су САД и европске државе својим поступцима показале да им циљ није мирно разрешење кризе, већ константно доливање уља на ватру
МСП Ирана: САД зарадиле 80 милијарди долара од продаје наоружања у протекле две годинеGetty © Meghdad Medadi ATPImages

Сједињене Америчке Државе зарадиле су десетине милијарди долара испоруком наоружања за употребу у сукобу на територији Украјине, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Ирана Насер Кананим, преноси ТАСС.

Канани сматра да су САД и европске државе својим поступцима показале да им циљ није мирно разрешење кризе, већ константно доливање уља на ватру.

"Подаци које су објавили амерички званичници, односно представници њихове владе указују на то да су током 2022. и 2023. године САД зарадиле 80 милијарди долара од продаје наоружања, а да су део наоружања у вредности од 50 милијарди долара продали својим европским савезницима", рекао је Канани.

Портпарол иранског министарства је додао да ови бројеви показују ко је заправо све умешан у сукоб на простору Украјине.

Раније је председник Ирана Ибрахим Раиси изјавио да испоруке западног наоружања властима у Кијеву само продужавају украјинску кризу и препоручио Вашингтону да "обустави непријатељске потезе, јер у протеклих 250 година, Американци нису били укључени у неки оружани сукоб свега 20 година".

image