Свет

Америка јача НАТО у Европи: Грчка лука затрпана "бредлијима" и "абрамсима" (ФОТО)

У луку Александрополис раније је истоварено више од 3.000 комада наоружања и тешких возила, који су друмским и железничким саобраћајем превезени у источну Европу, заобилазећи мореуз Дарданеле
Америка јача НАТО у Европи: Грчка лука затрпана "бредлијима" и "абрамсима" (ФОТО)Getty © Davide Dalla Massara / Training Support Activity Europe / Handout/Anadolu

Теретни брод америчке морнарице Лерој А. Мендоница испоручио је десетине оклопних возила у луку Александрополис у северној Грчкој у оквиру војног појачања НАТО-а у Европи, преноси портал "Еникос".

"Тенкови 'абрамс' иоклопна возила "бредли" истоварени су са брода", наводи грчки медиј.

Додаје се да је у луци такође завршено пребацивање копнених војних јединица Оружаних снага САД, које је спроведено у оквиру сарадње са европским савезницима, како се наводи, "за заштиту од претњи општој безбедности региона".

"Еникос" истиче огроман значај луке Александрополис за САД и НАТО, напоменувши да је у ту луку раније истоварено више од 3.000 комада наоружања и тешких возила, који су друмским и железничким саобраћајем превезени у источну Европу, заобилазећи мореуз Дарданеле.

Претходно су медији пренели да је Румунија почела изградњу највеће базе НАТО-а у Европи.

Нова база ће моћи да прими до 10.000 војних лица и помоћног особља, а укупна површина објекта биће око 3.000 хектара, а цена изградње објекта процењена је на 2,5 милијарди евра.

Командант базе Николае Крезу рекао је да ће база бити у потпуности оперативна 2040. године, као и да је тренутно у бази стационирано око 3.000 војника. 

Америчке трупе користе базу "Михаил Когалницеану" од 1999. године.

Планирано је да прва фаза проширења војне базе буде завршена за пет година. Ускоро ће почети изградња још једне писте, а развијају се планови за развој инфраструктуре аеродрома.

image