Србија и Балкан

Присуство америчких и НАТО снага на Балкану: Од Мађарске до Крита (МАПА)

На Балкану тренутно постоји двадесетак војних објеката које користе снаге САД и НАТО
Присуство америчких и НАТО снага на Балкану: Од Мађарске до Крита (МАПА)Getty © Olsi Shehu/Anadolu Agency

Пре два дана код града Кучова у Албанији свечано је отворена обновљена ваздухопловна и прва НАТО база на простору Западног Балкана. Подсећања ради, у питању је база површине 350 хектара изграђена педесетих година и то радом затвореника, за време власти Енвера Хоџе, на којој се до скоро налазило "гробље" застарелих совјетских и кинеских авиона.

У њено обнављање и претварање у савремену ваздухопловну базу за операције Алијансе на Западном Балкану уложено је 50 милиона долара од чега је албански удео свега 10 одсто, а објекат је 18. фебруара стављен у службу НАТО-а.

Иако се заиста може рећи да се ради о првој војној бази којом ће управљати НАТО снаге на Западном Балкану, присуство Алијансе и САД као најјаче силе у оквиру овог савеза, на овом простору траје већ неколико деценија, имајући у виду мисију Кфор. Слична је ситуација и са остатком нашег региона, будући да су војници НАТО и Оружаних снага САД присутни у већем броју војних објеката суседних земаља и Грчке.

Мађарска, Румунија и Бугарска – седишта Борбених група НАТО-а и америчког ваздухопловства

Наше северне комшије на својој територији званично имају два кључна објекта који се користе за потребе Северноатлатнске алијансе и то су: Ваздухопловна база Папа у истоименом граду - означена као "Главна оперативна база" и Седиште мултинационалне дивизије "Центар" у Столном Београду - одакле се учествује у руковођењу Борбеним групама НАТО у Мађарској, Словачкој, Румунији и Бугарској.

Румунија са друге стране има шест већих комплекса у којима су присутни војници НАТО и САД. За потребе ваздухопловних снага користе се: 71. ваздухопловна база близу града Кампија Турзиј у округу Клуж, где је поред румунског 713. хеликоптерске ескадриле смештена и 731. експедициона јуришна ескадрила америчке војске, опремљена беспилотним летелицама МК-9 "рипер" и 57. ваздухопловна база "Михаил Когалничану" близу Констанце.

Потоња база служи као полазна тачка летелица у склопу мисије "Појачана контрола ваздушног простора", коју је НАТО покренуо 2014. године, а која подразумева појачано патролирање изнад Источне Европе и Црног мора. Из ове базе од 2022. године редовно полећу и извиђачки авиони "Артемис", о чијим активностима је већ било речи.

Познато је да у поменутој мисији, поред САД, учествују авијације Канаде, Велике Британије, Италије, Шпаније и Немачке, а интересантно је да су овде распоређени и припадници америчке 101. ваздушно-десантне дивизије, као и да постоје наводи о томе да је ЦИА такође својевремено користила ову базу као привремени затвор за заробљенике из Ирака и Авганистана.

У Румунији се налази и 99. војна база Девеселу, у истоименој општини, позната као место у коме је постављен систем за одбрану од балистичких ракета Ратне морнаирце САД - "АЕЏИС". Ова база простире се на чак 900 хектара, од чега америчке снаге користе 170.

Поред три базе, на територији ове државе налазе се два полигона које редовно користе Оружане снаге САД и трупе у оквиру НАТО. Први се налази у општини Бабадаг, округа Тулћа и на њему се углавном обучавају припадници 101. ваздушно-десантне дивизије САД, док је други смештен на територији општине Чинку, округа Брашов и служи за обучавање и вежбе НАТО снага у оквиру мисије "Појачано истурено присуство".

Такође, у Букурешту се налази седиште Мултинационалне дивизије "Југоисток", одакле се као и из Столног Београда, руководи набројаним Борбеним групама НАТО.

Бугарска на својој територији, званично, има четири већа комплекса намењених за потребе САД и НАТО, а бугарске и америчке власти су у априлу 2006. године, потписале уговор по којима америчка војска може да се обучава у појединим базама, које ће остати под командом бугарске војске.

Најважнија од њих је ваздухопловна база Безмер, у области Јамбол, коју је министар одбране САД Лојд Остин посетио у марту 2022. године, а многи стручњаци наводе да је ово шеста по важности база војске САД ван њене матичне територије. Америчка авијација такође користи и ваздухопловну базу Гроф Игњатијево, код истоименог села, на око 10 км од Пловдива.

Што се тиче НАТО снага распоређених у Бугарској, познато је да оне за своје потребе користе полигон код Новог села, у области Сливен, где увежбавају гађање из тенкова, извиђање и АБХО. За потребе снабдевања овог полигона изграђен је и логистички центар Ајтос, у близини истоименог града.

Грчка – Шта се све налази у поморској бази на Криту?

На грчком острву Крит налази се највећа и вероватно најпознатија поморска база НАТО снага у Средоземном мору - Критска поморска база, позната и по свом бившем називу Поморска база Суда, које је добила по истоименом заливу у коме се налази. Ова база важи за другу највећу базу Хеленске ратне морнарице, по броју усидрених ратних бродова.

Осим објеката за одржавање, поправку бродова и смештај морнара у овој бази налази се и центар за оперативну поморску обуку који НАТО снаге користе за увежбавање извођења извиђачких, специјалних и операција на или испод површине мора.

Ту се налази из комплекс за лансирање ракета - НАМФИ (NATO Missile Firing Installation), односно полигон за увежбавање јединица ПВО. Према доступним информацијама НАМФИ се најчешће користи за лансирање ракета система МИМ-104 "патриот" и МИМ-23 "хок", али се повремено користи и за пробна дејства других система.

Осим базе на Криту, НАТО снаге имају на располагању и аеродром Актион у близини града Превеза, а познато је да су припадници војске САД распоређени у грчким базама у провинцији Волос и на североистоку Александропулиса, као и да повремено користе полигон Литоро.

Србија – четири базе у јужној покрајини

Република Србија је једина земља Балканског полуострва која на својој територији има базе НАТО снага, а да није чланица Алијансе. У питању су, наравно, војни објекти на Косову и Метохији, које користи Кфор.

На основу јавно доступних података познато је да припадници НАТО снага тренутно користе четири базе у нашој јужној покрајини и то:

  • Камп Бондстил у близини Урошевца - служи као седиште Регионалне команде "Исток" и налази се под командом САД, док се осим америчких овде налазе и трупе из Грчке, Италије, Финске, Мађарске, Пољске, Словеније, Швајцарске и Турске.
  • Камп Вилађио Италија у близини Пећи - који служи као седиште Регионалне команде "Запад" и налази се под командом Италије, а осим италијанских овде се налазе и трупе из Аустрије, Хрватске, Молдавије, Северне Македоније, Пољске, Словеније, Швајцарске и Турске.
  • Камп Филм сити у Приштини - који служи као седиште Групе за подршку, Заједничке групе за логистичку подршку, Батаљона за Обавештајне и извиђачке операције и Мултинационалне специјализоване јединице састављене припадника италијанске и чешке полиције.
  • Камп Ново село код истоименог села - који служи за смештај Резервног тактичког батаљона састављеног од припадника мађарске војске.
image