Свет

Шеф Пентагона шворц, забринут за опстанак Украјине и америчку част

Одлазим одавде потпуно решен да обезбедим слање америчке помоћи и муниције, то је питање суверенитета Украјине и питање части и безбедности Америке, рекао је Лојд Остин у бази Рамштајн у Немачкој
Шеф Пентагона шворц, забринут за опстанак Украјине и америчку част© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Амерички министар одбране Лојд Остин упозорио је да је опстанак Украјине у опасности и настојао да убеди савезнике да су Сједињене Америчке Државе посвећене Кијеву, чак и у тренутку када је Вашингтону понестало новца за наставак наоружавања украјинских снага.

Председавајући Представничког дома републиканац Мајк Џонсон до сада је одбио да стави на гласање нацрт закона који би обезбедио 60 милијарди долара више за Украјину, а Бела кућа се мучи да пронађе начин да пошаље помоћ Кијеву у борби против руских снага, преноси Ројтерс.

Остин председава месечним састанком познатим као Украјинска одбрамбена контакт група, који се одржава у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој и којем присуствује око 50 савезника који су војно подржали Украјину.

"Опстанак Украјине је у опасности, а безбедност Америке угрожена. Одлазим одавде потпуно решен да обезбедим слање америчке помоћи и муниције. То је питање опстанка и суверенитета Украјине и питање части и безбедности Америке", рекао је Остин на конференцији за новинаре после састанка.

Остин, којем је ово прво путовање после лечења рака простате, није рекао како ће Вашингтон подржати Украјину без додатних средстава.

Званичници кажу да недостатак помоћи већ утиче на терену у Украјини и да украјинске снаге морају да се ослањају на оскудне ресурсе.

"Мислим да су наши савезници свесни наше финансијске ситуације, Украјинци више од било кога", рекао је високи званичник америчке одбране, желећи да остане анониман. 

Прошле недеље администрација америчког председника Џозефа Бајдена саопштила је да ће послати 300 милиона долара војне помоћи Украјини, али напоменула да је то ванредан потез након неочекиваних уштеда од војних уговора које је Пентагон направио.

Званичници нису искључили да би могли пронаћи додатне уштеде, али кажу да тај износ не би био довољан да се надокнади недостатак акције Конгреса.

Стручњаци кажу да ће се Остин суочити са сумњичавом публиком у Европи.

"Постаје све теже и теже америчким лидерима да путују у Европу, са поруком да су Сједињене Државе дугорочно посвећене Украјини. Таква порука о дугорочним финансијским, војним и економским обавезама је у супротности са реалношћу онога што се дешава на Капитол Хилу", рекла је виши сарадник Европског центра Атлантског савета у Вашингтону Рејчел Рицо.

Немачки министар одбране Борис Писторијус најавио је после састанка пакет помоћи Украјини од 500 милиона евра који укључује 10.000 комада муниције и рекао да су Сједињене Државе и даље поуздан партнер.

"Не сумњам у поузданост Американаца. Постоје посебности у политичким системима и са тим морамо да се носимо", рекао је Писторијус.

Европска подршка постаје све важнија јер Бајден није могао да добије велики пакет помоћи Украјини преко Конгреса, а велики део његове спољнополитичке енергије је усмерен на рат у Гази.

Међутим, амерички званичници кажу да без Сједињених Држава европска подршка Украјини неће бити довољна да се одбрани од руских снага.

"Не постоји начин на који наши савезници могу заиста да комбинују снаге како би надокнадили недостатак америчке подршке", рекао је високи званичник америчке одбране.

image
VV inauguration
banner