Свет

Кијев се жали на америчке компаније: Продају Русима сателитске снимке украјинских положаја

Украјински званичници тврде да Русија од америчких компанија преко посредника купује сателитске снимке украјинске војне инфраструктуре и да их користи за усмеравање својих напада
Кијев се жали на америчке компаније: Продају Русима сателитске снимке украјинских положаја© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Високи званичници украјинске војске верују да Руси користе сателитске снимке које добијају од америчких компанија како би наводили своје ракете дугог домета, преноси "Атлантик".

Неименовани извор из украјинске војске тврди да је редослед догађаја јасан: сателит прави слике локације, а затим неколико дана или недеља касније њу погађа пројектил. Понекад се шаље други сателит да би снимио додатне слике, можда како би се проверио степен штете.

"Број ситуација у којима је куповина слика (војних објеката) праћена ракетним ударима је превелик је да би био случајан", рекао је извор.

Како наводе у том магазину, иако је могуће да су поједини удари само случајност, постоје примери који би поткрепили тврдњу украјинских званичника.

На пример, сателитски снимци војног аеродрома у украјинском граду Миргороду који су направиле америчке компаније тражени су најмање девет пута крајем марта 2022. Тај аеродром је погођен руском ракетом 2. априла исте године.

Сличан пример забележен је и у Лавову, где су тражени снимци војне фабрике непосредно пре него што је она погођена 26. марта 2022, а иста ствар догодила се и у Кијеву почетком ове године.

Реч је о само неколико од "стотина" сличних примера, наводи "Атлантик". Украјинци тврде да они надзиру летове руских сателита, али да су претпостављали да Москва не може да користи информације које прикупљају сателити савезника Кијева.

"До пре шест месеци нисмо могли ни да замислимо да би приватне компаније продавале снимке осетљивих подручја, али постаје тешко поверовати да су сви ови инциденти случајност", тврди извор из украјинске војске.

Заменик украјинског министра одбране Катарина Черногоренко такође тврди да руска војска користи снимке америчких приватних компанија, као и да их они набављају уз помоћ посредника.

Док је за релативно ажурне снимке ниског квалитета довољно отворити бесплатну апликацију "Гугл мапс", чак ни снимци виског квалитета нису скупи и могу се купити за само неколико хиљада долара, наводи "Атлантик".

Две највеће компаније које праве и продају сателитске фотографије у САД су "Максар" и "Планет", и обе су продале снимке локација у Украјини које је руска војска касније гађала.

Представници тих компанија тврде да врше проверу својих купаца, као и да поштују америчке прописе којима се забрањује пословање са руским ентитетима.

С друге стране, како наводи професор на Џонс Хопкинс универзитету Џек О'Конор, из доступних података није могуће потврдити да постоји директна веза између куповине снимака мета у Украјини и руских ракетних удара.

Неименовани украјински војни званичник је признао да је могуће да су снимке купили добронамерни грађани или групе заинтересоване за украјинске војне базе и фабрике, као и да нема разлога да верује да саме компаније подржавају Русију.

Други украјински званичник, ипак, тврди да би америчке компаније морале да воде рачуна не само коме продају своје сателитске снимке, већ и да ли се они касније препродају.

image
VV inauguration
banner