Свет

Немачка Хипократова заклетва: Доктор отписао пацијента зато што је функционер АфД-а

Хајко Ниснер каже да је био изненађен одлуком свог лекара, додавши да са њим никада није разговарао о политици
Немачка Хипократова заклетва: Доктор отписао пацијента зато што је функционер АфД-аwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Функционеру АфД-а Хајку Ниснеру је његов породични лекар отказао лечење након што је сазнао да је Ниснер члан дотичне партије, пише немачки "Билд".

Ниснер, за којег немачки лист наводи да се налази у инвалидским колицима откако је претрпео несрећу пре три године, каже да га је његов лекар "отписао" путем мејла, када му је затражио рецепт за лекове.

"Због очигледно различитих политичких ставова, тражим од Вас на нађете другог лекара којем верујете", наводи се у мејлу.

Ниснер каже да је био изненађен одлуком свог лекара, додавши да са њим никада није разговарао о политици. Како наводи, његов лекар се понео недемократски, што му је ставио и до знања.

"Билд" преноси да је Ниснеров лекар одлучио да прекине однос са својим пацијентом када је у новинама видео фотографију Ниснера са другим члановима АфД-а након избора у одбор партије у Баден-Виртембергу. 

Лекар, међутим, каже за "Билд" да му је "пацијент претходно био веома непријатан због његовог захтевног понашања", а да је "фотографија у новинарима била само шлаг на торти".

Такође додаје да "лек који је пацијент тражио није од виталног значаја" и тврди да би било ком пацијенту помогао "без обзира на његов поглед на свет" у случају да му је потребна "хитна помоћ".

Ниснер, који је био члан ЦДУ 26 година док није прешао у АфД 2016. каже да ту странку сматра за "нови ЦДУ", а никако екстремну десницу.

image