Свет

Столтенберг: Подршка Украјини скупа за западњаке

Испоруке наоружања из Немачке спашавају животе Украјинцима, тврди генерални секретар НАТО-а
Столтенберг: Подршка Украјини скупа за западњакеwww.globallookpress.com © Stefano Carofei

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг признао је да је подршка Украјини скупа за западњаке, али је напоменуо да је неопходно "одржавати и повећавати" помоћ Кијеву, преноси "Велт ам зонтаг".

Столтенберг је истакао да је, упркос повећаним рачунима за храну и енергију која значе тешка времена за многа домаћинства у Европи, неопходно и даље подржавати Кијев. У том контексту, он је високо оценио испоруке наоружања Берлина Украјини.

"Одлучна подршка Немачке је кључна. Испоруке наоружања из ове државе спашавају животе", тврди Столтенберг.

"Сви ми треба да повећамо нашу помоћ Украјини. Ово ће помоћи Украјинцима да одбране своје право на самоодбрану", објаснио је. 

Иако је Столтенберг више пута рекао да НАТО "није страна у сукобу", а чланице све теже снабдевају Украјину наоружањем, генерални секретар Алијансе  је приметио да је "могуће ојачати позицију Украјине за преговарачким столом ако јој се пружи војна подршка".

"Најбољи начин да се подржи мир је подршка Украјини", рекао је он.

Руска Федерација је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром". 

Портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

Шефови дипломатија ЕУ наредне недеље намеравају да одобре додатну помоћ Украјини.

image
VV inauguration
banner