Свет

У Украјини погинула још двојица канадских плаћеника

Везу с нацистима истакла је и амбасада Русије у Јужној Африци која је објавила вест о погибији Жан-Франсоа Ратела, те му иронично пожелела пријатан састанак с Степаном Бандером
У Украјини погинула још двојица канадских плаћеникаGetty © Photo by Wolfgang Schwan/Anadolu via Getty Images

Пошто је канадска влада потврдила да је обавештена о погибији двојице Квебечана који су се као плаћеници борили у Украјини против Русије, укупан број убијених Канађана се попео на 11 од почетка Специјалне војне операције у фебруару  2022. године, пренео је "Нешенел пост".

У последњих месец дана погинули су оснивач Норманске бригаде, јединице страних плаћеника, Жан-Франсоа Рател звани Хрулф, и Ален Дерас, ветеран 22. краљевског канадског пука.

Хрулф и његови саборци били су на линији фронта у источној Украјини, када је операција у којој су учествовали пошла по злу, док је Дерас, који је наводно обучавао Украјинце у пружању прве помоћи умро пошто се разболео близу линија фронта.

Норманска бригада је формирана почетком рата у Украјини, издржавала се махом донацијама које су прикупљали на интернету, а с борбених линија полако је прелазила у позадину на тајне задатке, наводно као подршка украјинским војним обавештајцима. Доводи се у везу с крајњом десницом.

Везу с нацистима истакла је и амбасада Русије у Јужној Африци која је објавила вест о погибији Жан-Франсоа Ратела, те му иронично пожелела пријатан састанак с Степаном Бандером.

"Француско-канадског најамника, команданта Норманске бригаде Жан-Франсоа Ратела, званог Хрулф, руска војска је елиминисала у Украјини. Према речима његових колега плаћеника, јединица Норманске бригаде враћала се из мисије у своју базу када их је сустигла извиђачка беспилотна летелица. Рател се представљао као потомак Викинга, што није био. У стварности, он је био само посвећени нациста, што се види из његових јавних коментара и његових тетоважа", саопштила је амбасада на Иксу.

Рател је раније служио у француској Легији странаца, а Дерас, који се придружио канадским снагама 1992, био је део мировне мисије Уједињених нација и три мисије НАТО-а, све у бившој Југославији, као и две мисије у Авганистану.

image
VV inauguration
banner